Suosikkisonnikilpailu käynnistyy taas! Ehdokkaiksi on valittu viisi kuluneen talven ja kevään aikana käytetyintä suomalaista alkuperää olevaa ayshire- ja holsteinsonnia, mutta kilpailuun on mahdollista ilmoittaa myös oma suosikkisi. Äänestysohjeet ovat yksinkertaiset:

1. Lue ehdokassonnien esittelyt

2. Klikkaa alla olevaa linkkiä

3. Valitse suosikki holstein-ja ayshiresonnisi ehdokkaista (tai ilmoita omasi)

4. Perustele valintasi lyhyesti

5. Jätä yhteystietosi!

Äänestäminen kannattaa, sillä kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan kaksi lippua Lypsikit livenä -tapahtumaan, jossa palkitaan myös voittajasonnien kasvattajat. 

Klikkaa tästä päästäksesi äänestämään!

Tutustu kilpailun ehdokassonneihin paremmin alla olevien esittelyjen avulla ja valitse suosikkisi!

Sonniesittelyt

VR Lorenzo 

VR Lorenzo (VR Lazer x VR Tuomi x Tosikko), gNTM +23, on Sanna ja Risto Pernun kasvatti. Sen emä on nimeltään Lootus ja sen suvussa on erittäin korkeita kuiva-ainepitoisuuksia. Emän emänemällä peräti 6,2 ja 3,9 ja Lootuksella itsellään 4,7 ja 3,8. Lootuksella utareluokitus on GP-84. Lootus poiki tammikuussa kolmannen kerran. Nyt tuli ensimmäinen lehmävasikka (i. VR Viljar), +24. VR Lorenzo periyttää huippuhyvää jalkarakennetta, erinomaista utarerakennetta ja mukavia pitoisuuksia.

 

 

​VR Viljar 

VR Viljar (VR Vimur x VR Niki x Ullimulli), gNTM +24, polveutuu Sakari Oksasen tunnetusta Lakialan lehmäperheestä. Emän emänemä Ysikymppi on myös VR Uutimen emä. VR Viljarin emä Asmo Luckykymppi, GP-82, syntyi alkiosta Kati ja Ari Luukkosen karjassa. Luckykymppi huuhdeltiin kahdesti, ja niissä käytettiin ensin VR Lazeria ja toisella kerralla VR Vimuria. Luckykympppi lypsi toisella kaudellaan yli 11 000 kiloa. Sen keskimääräiset pitoisuudet ovat 4,9 ja 4,1. Emänemä Isokymppi tuotti parhaimmillaan 13 000 kiloa maitoa ja Ysikymppi melkein 14 000 kiloa. VR Viljarin utareterveys on huippua. Rakenne on vahva, korkeutta riittää, jalat ovat hienot ja utare on upea.

 

VR Toffee 

VR Toffee (VR Tokyo x VR Uudin x R Haslev), gNTM +23, tulee Myllylän Tila Oy:stä. Sen emä Latu, utare VG-85, tuotti ensikkona 9 000 kiloa maitoa ja emänemän keskituotos on yli 12 000 kiloa. Latu poiki syyskuussa (i. VR Vind) lehmävasikan, +18. VR Toffee on maitosonni. Sen terveys ja hedelmällisyys ovat hyvässä kunnossa. Tyttäristä tulee keskikokoisia, hyväjalkaisia ja utareiltaan varsin hienoja.

 

 

VR Vanamo 

VR Vanamo (VR Viper x VR Boxer x Ullimulli), gNTM +22, on Antti-Jussi Heikkelän kasvatteja. Emä, Kiviniemen Lystinen GP-84, on ollut VikingEmbryo-ohjelman supertuottajia 46 alkiollaan. VR Vanamon paras sisar Viking Nasta on ollut huuhteluissa ja VR Hiphop ja VR Ballad ovar VR Vanamon puoliveljiä. Emänemä Ieva on tuottanut tähän mennessä lähes 50 000 kiloa maitoa. VR Vanamon parhaita ominaisuuksia ovat rasvakilot ja -pitoisuus sekä lypsettävyys. Rakenne on kauttaaltaan hyvä.

 

 

VR Hashtag 

VR Hashtag (VR Hielke x VR Uudin x VR Fergus), gNTM +27, on Mari ja Matti Raudaskosken jalostustyötä. Laava-emälle tehtiin sopimushuuhtelu, josta syntyi neljä vasikkaa ja niistä yksi oli VR Hashtag. Laavalla on kaunis utarerakenne, VG-86. VR Hashtagilla on varsin hyvä tuotosindeksi ja pitoisuudet ovat kohdillaan. Runko on sopusuhtainen, jalat todella hyvät ja utare on huippua.

 

 

 

​VH Roxy 

VH Roxy (VH Radium x VH Booth x VH Mandel), gNTM +27, tulee Kinima Oy:n karjasta. Lumikki-emän (i. VH Booth) utareluokitus on VG-87. Sen VH Mandelilainen emä on poikinut neljästi ja se on myös VH Balancen emä. VH Roxy periyttää hyvää ja robotille sopivaa rakennetta. Käyttöominaisuudet ja poikimaindeksi ovat erinomaisia. Kestävyydeltään sonnien parhaimmistoa!

 

 

​VH ByNalle 

VH ByNalle (Brentano x VH Scout x D Jul), gNTM +31, on Tiina ja Pauli Laakson kasvatti. Emä Lumo-Nalle, VG-86, huuhdeltiin hiehona Brentanolla ja siitä saatiin neljä tiineyttä. Ensimmäisellä kaudella Lumo-Nallen pitoisuudet olivat 5,2 ja 3,8. VH ByNalle on erittäin tasapainoinen sonni. Siinä yhdistyvät hyvä tuotos, hieno jalka- ja utarerakenne sekä  huippuluokan käyttöominaisuudet.

 

 

VH Spectre 

VH Spectre (Silver x Picanto x VH Cup), gNTM +23, on Lappala mty:n kasvatti. Sen emän Lappalan Ladybirdin luokitus on VG-87 ja utare on peräti EX-92. Se on yksi parhaista Picanton tyttäristä. Ladybird huuhdeltiin VG:n sopimushuuhtelussa Silverillä ja VH Spectren lisäksi huuhtelusta saatiin kaksi kovatasoista täyssisarta. VH Spectren tyttäristä tulee korkeita, hyväjalkaisia ja utareiltaan todella hienoja. Lypsettävyys ja hedelmällisyys ovat erinomaisia, eikä terveydessäkään ole moitteen sijaa.

 

 

VH Beatles

VH Beatles (VH Beta x VH Justus x P. Armo), gNTM +22, on lähtöisin Pyhännältä Sanna ja Mika Leiviskän karjasta. Emän suku on hieman valtavirrasta poikkeava. Emä Lyyra, GP-81, on jälkeläisarvostellun VH Justuksen (D Jul) tytär. Sen pitoisuudet ovat 5,2 ja 3,9. Emälinjassa on hyvää utarerakennetta: Emä on VG-86 ja emänemä EX-90. VH Beatles on varsinainen utareterveysspesialisti. Sen lisäksi siitä löytyy hyvää hedelmällisyyttä ja utarerakennetta.

 

 

VH Nordman 

VH Nordman (Nugget RC x VH Osmus x VH Bismark), gNTM +24, on syntynyt tanskalaisesta alkiosta Juuso Voutilaisen karjassa. VH Nordman oli käytössä FabaEdukas-sonnina, mutta se ei sen hyvyyttä vähennä. VH Nordmanin tuotos on kohtuullinen ja terveys erinomainen. Tyttäristä tulee hieman keskikokoa pienempiä ja utarerakenteeltaan robotille sopivia.