Takaisin

Yleistä tutkimuksista ja näytteistä

FabaLab tarjoaa karjanomistajille erilaisia niin lypsy- kuin lihakarjallekin suunnattuja DNA-määrityksiä jalostus- ja kasvatustyön tueksi.

Tällä hetkellä erilaisia käytössä olevia näytetyyppejä on neljä; karva, veri, kudos ja sperma. Verinäyte voidaan jakaa näytteenottotavan mukaan vielä kahteen eri tyyppiin, EDTA-veriputkeen ja TEGO-näytekorttiin otettuun verinäytteeseen. Samasta näytteestä on mahdollista tilata useita eri tutkimuksia. Eri tutkimuksiin soveltuvat näytetyypit voit tarkistaa näytetyyppien taulukosta:

Eri tutkimuksiin soveltuvat näytetyypit

Ohjeita näytteenottoon ja postitukseen

Moniin tutkimuksiin kelpaa näytetyypiksi mikä tahansa edellä mainituista näytetyypeistä. Veriputkista tutkimuksiin kelpaavat ainoastaan EDTA-veriputket. Verinäytteen EDTA-putkeen voi ottaa jalostusasiantuntija tai eläinlääkäri. Karva-, TEGO- ja kudosnäytteen omistaja ottaa itse.

Näyt­tee­not­ta­jan vastuulla on tar­kas­taa eläi­men syntymätunnus, korvanumero ja nimi ennen näytteenottoa. Kaikki tunnistetiedot tulee merkitä selkeällä käsialalla myös näytteeseen. Suosittelemme käyttämään näytteenotossa suojakäsineitä tai vähintään pesemään kädet huolellisesti ennen näytteenottoa sekä näytteenottojen välissä silloin, kun samalla kerralla otetaan näytteitä useammasta eläimestä. Näin muista eläimistä olevien irtokarvojen tai muun DNA-kontaminaation riski pienenee. Eläimiä ei myöskään saa päästään nuolemaan toisiaan ennen näytteenottoa.

Näyt­teet voi lä­het­tää FabaLabiin nor­maa­lis­sa pos­tis­sa, mie­lui­ten heti näyt­teen­o­ton jäl­keen. Ilmaiset palautuskuoret toimitetaan näytteenottomateriaalien yhteydessä. Postitusta odottavat veriputket- ja kudosnäytteet tulee säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Karva- ja TEGO-verinäytteet säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Nestemäiset näytteet (veriputket ja kudosnäytteet) pitää postittaa musta-keltaisissa lähetyslaatikoissa.

Takaisin