Karjojen ja yhteisöjen parhaimmistoa palkittiin 120-v juhlaseminaarissa

Karjojen ja yhteisöjen parhaimmistoa palkittiin Tuotosseuranta ja jalostus 120 vuotta -seminaarissa - Suomen korkein maitotuotos tehdään Mustosen maatalousyhtymässä Siikajoella

Tuotosseuranta ja jalostus 120 vuotta -seminaarissa palkittiin Suomen karjojen ja yhteisöjen parhaimmistoa 12.10.2010 KoneAgriassa. – Maidontuotannon tulokset paranevat koko ajan ja ovat maailman parhaimmistoa, iloitsee kotieläintuotannon ja tuotosseurannan johtava asiantuntija Sanna Nokka ProAgria Keskusten Liitosta.

Tulevaisuus on nuorten -sarja

Tulevaisuus on nuorten -sarjassa palkittiin pienimmästä vasikkakuolleisuudesta alle 50 lehmän tiloilla ja yli 50 lehmän karjoissa. Pienin vasikkakuolleisuus viiden vuoden jaksolla 9/2013- 9/2018 oli

  • Karjat alle 50 lehmää Pasi Sukari Eurasta. Vasikkakuolleisuus oli 0 % ja vuosina 2013-2018 tilalla syntyi 142 vasikkaa
  • Karjat yli 50 lehmää Jarmo Oesch Pälkäneeltä. Vasikkakuolleisuus oli 1,9 % ja vuosina 2013- 2018 tilalla syntyi 486 vasikkaa

Vasikkakuolleisuus sisältää kuolleena syntyneet ja alle kolmen kuukauden iässä kuolleet vasikat

Tuotosta! -sarjassa kaksi palkittua

Tuotosta! -sarjassa palkittiin ensikoiden ja lehmien tuotoksista.

  • Korkeimman Ensikoiden energiakorjattu maitotuotos vuonna 2017 -sarjan voitti Pekka Heikkilä Pekka Vetelistä. Tilalla ensikoiden EKM- tuotos oli 12 255 kg. Energiakorjattu maitotuotos = maito, kg * (383 * rasva-% + 242 * valk-% + 783,2) / 3140.
  • Suomen korkein maitotuotos vuonna 2017 palkinnon sai Pekka ja Tuomas Mustonen mty Siikajoelta. Tilalla tuotos oli keskimäärin vuonna 2017: 13 410 kg maitoa/lehmä. Lehmiä 75 kpl, valkuaistuotos 408 kg/ le, rasvatuotos 475 kg/ le

Karjahenkeä vaalimassa ja uudistamassa -sarjassa palkittiin Pohjois-Savon Karjakerho

Tulospalkintojen lisäksi palkittiin Pohjois-Savon Karjakerho karjahengen vaalimisesta ja uudistamisesta. Palkitsemisen perusteluna olivat:

  • Kerho on esimerkki ammattilaisten yhteisöllisyydestä ja yhteen hiileen puhaltamisesta oman ammatin ja osaamisen kehittämiseksi sekä verkostoitumiseksi.
  • Kerho on luonut tavan toimia, joka on omiaan houkuttelemaan uudet yrittäjät ja myös sukupolvet toisensa jälkeen kehittämään omaa ja alueen karjataloutta sekä viihtymään yhdessä.
  • Kerho on ennakkoluulottomasti lähtenyt edistämään uusia karjanjalostuksen menetelmiä. Tästä erinomaisena esimerkkinä on alkionsiirtotoiminnan edistäminen alueella
  • Kerho rakentaa ammatillisen kehittymisen ohessa karjahengen edistämistä panostamalla toiminnassaan suunnitelmallisesti myös lapsiin ja nuoriin.

Lisätietoja:

ProAgria Keskusten Liitto, kotieläintuotannon ja tuotosseurannan johtava asiantuntija Sanna Nokka, puhelin, puhelin 040 167 6363 sanna.nokka@proagria.fi

Faba, markkinointipäällikkö Eve Jussila, puhelin 043 8269444, eve.jussila@faba.fi