Suunnitelmallisesti suurentamassa

Juuso ja Heli Heikkinen kehittävät suunnitelmallisesti maidontuotantoa tilallaan.Juuso ja Heli Heikkiselle kotiseutu on tärkeä. ”Juuson koti on täällä ja minäkin kajaanilaisena tykkään näistä seuduista. Täällä pysyminen edellyttää kuitenkin maidontuotannon kehittämistä”, Heli kertoo.

Ja työhön on ryhdytty. Juuso, 27, ja Heli, 28, ovat kiertäneet ahkerasti katsomassa uusi pihattoja. ”Ympäristölupahakemus on sisällä ja nyt alan laatia investointihakemusta sekä rakennuslupaa”, Juuso kertoo työn edistymisestä.

Intoa Hollolasta

Karjan osalta tilanne on myös hyvin hallussa. Juuson vanhemmat aloittivat suvuiltaan parhaimpien genomitestauksen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen 2017 Heli ja Juuso ovat ryhtyneet testaamaan kaikki hiehovasikat. FabaJASUssa on huomioitu robottiin siirtyminen jo pitkään. Tällä hetkellä robottimaisuus on ykköstavoite ja hedelmällisyys toinen.

FabaINTO-sopimus sai alkunsa Hollolasta. ”Kävimme kevättalvella ItäMaidon matkalla Valion pääkonttorilla ja paluumatkalla poikkesimme Hollolassa. Siellä Faban asiakaspäällikkö Anita Hyvönen esitteli palvelun. Asia jäi hautumaan ja muutaman kuukauden mietittyämme teimme FabaINTO-sopimuksen”, Juuso kertoo.

Nupoutta ja lajiteltua

Jo ennen sopimusta X-Vik-siemenen käyttöä oli lisätty, mutta nyt sen osuutta lisättiin edelleen. Varsinkin VH Monty P oli ollut kovassa käytössä. Heli ja Juuso arvostavat nupoutta ja VH Monty P:n ohella myös VH Zik PP RC on ollut käytössä. Alkiosta on yksi tiineys ja toinen alkio on tulossa siirtoon. Valtaosa uusista ostoeläimistä hankitaan lopettavasta parsinavetasta. ”Holsteinissa kuitenkin pysytään”, Heli toteaa rotukysymykseen.

Kuhmossa luontoharrastukset ovat kaikkia lähellä. ”Metsästys ja kalastus ovat nyt kiireiden takia sivussa”, Juuso toteaa. Heli puolestaan harrastaa luontokuvausta omaksi ja kavereiden iloksi. ”Lasten vähän kasvettua koira olisi kiva kaveri luonnossa liikkuessa. Hevostakin tekisi mieli, mutta Juuso on sanonut ehdottaman ein siihen”, Heli naurahtaa. Kuvassa Heli ja Juuso esittelevät uuden vuoden 2019 lopulla valmistuvan robottipihattonsa paikkaa.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi.

Sintiö, Kuhmo

  • Omistajat Heli ja Juuso Heikkinen
  • Lapset Mari, 4 kk, ja Matti, 2 v
  • Omaa peltoa 48 ha, vuokralla 10 ha ja 6 ha raiviota
  • Metsää 80 ha
  • Keskituotos 30: 11 600 kg EKM
  • Puhdas holstein-karja
  • Uusi yhden robotin pihatto valmistuu vuoden 2019 loppupuolella
  • Karja on ollut tuotosseurannassa vuodesta 1924