Sujuvaa hommaa

Sari ja Ari Kantosen sekä Jarmo Kallion maatilayhtymän navetassa yhteistyö pelaa. Osakkailla sekä työntekijöillä on selkeät tehtävät, ja töitä on myös ulkoistettu. Genomitestaus ja SenseTime-karjanseurantajärjestelmä ovat helpottaneet arkea jo lähes vuoden ajan. 

”Maitoa tulee ja pitoisuudet ovat kunnossa. Nyt huomio kiinnitetään utareterveyteen ja jalkoihin. Koko ei saa enää kasvaa ja yritämme pitää karjan tasakokoisena”, Ari, 48, kertoo.

Jalostusasiantuntija Hanneli Jäske tekee FabaJASUn kolmen kuukauden välein, joka on Sarin, 49, mukaan juuri sopiva rytmi.

Tietoa genomitestillä

Viime kesästä alkaen kaikki lehmävasikat on genomitestattu. ”Meillä on nyt paljon lehmävasikoita, mutta genomitestin ansiosta on myös tietoa, mitä niille tehdään”, Sari toteaa. Testauksessa käytetään DNA-merkkejä. Kaikki lehmävasikan poikineet yksilöt rakennearvostellaan. FabaRANE-raportit kertovat hyvästä edistymisestä.

SenseTime valvoo

Tilalle asennettiin syksyllä maan ensimmäinen SenseTime-laitteisto. Uudessa navetassa sijaitseva antenni lukee myös hiehojen tiedot. Hiehot siemennetään laitteiston hälytysten perusteella. ”Laite on helpottanut työtä todella paljon. Pantoja on nyt 120, mutta hankimme niitä varmaan vielä lisää”, Sari toteaa.

Siemennykset hoitaa pääasiassa Ari. Seminologi Merja Karhu käy kuuden viikon välein tekemässä tiineys- ja lepokausitarkastukset. Lehmävasikoita on syntynyt ylimäärin, joten liharotusiemennysten osuus on nostettu 35 prosenttiin. ”Käytämme pääasiassa blondia, mutta hiehoille myös angusta”, Sari kertoo.

Näissä seinissä pysytään

”Jos laajennetaan, niin nykyisiä seiniä käytetään. Ummessa oleville olisi tilaa vanhassa navetassa hiehojen rinnalla. Voisimme saada pienellä järjestelyllä parikymmentä päätä lisää lypsyyn”, Sari ja Ari toteavat laajennussuunnitelmista. Tytär Sonja on lukiossa, eikä hän ole vielä ilmoittanut jatkamishaluistaan.

Työtä on tällä hetkellä sopivasti ja vapaa-ajallakin riittää puuhaa. Kodin seiniä koristavat lukuisat Sarin kukka-aiheiset posliinimaalaukset. Sari harrastaa myös ranskan- ja saksankielen opiskelua. ”Meillä on ollut useampia ranskankielisiä harjoittelijoita ja pienestäkin kielitaidosta on apua”, Sari kertoo. ”Nyt olen siinä iässä, että voin tehdä jotakin sellaista, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Siksi aloitin lauluopinnot”, Ari naurahtaa omista harrastuksistaan.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi

Kallio ja Kantonen mty, Taipalsaari

  • Omistaja Sari ja Ari Kantonen sekä Jarmo Kallio
  • Pihatto vuodelta 2014
  • 2 x 16 DeLaval takalypsyasema
  • Hiehot 2002 valmistuneessa pihatossa
  • Keskituotos 174: 10 880 kg EKM
  • Holsteineja 55 %, ayrshirejä 45 %
  • Viljelyssä 140 ha. Kaikki nurmella
  • Sari ja Ari vastaavat eläimistä ja Jarmo peltotöistä. Lisäksi tilalla on kaksi vakituista työntekijää 
  • Urakoitsijat hoitavat lietteenajon ja rehunteon