Robottikarjassa rakennearvostelun merkitys korostuu

HUOM! Tällä tilalla järjestetään 27.8.2018 klo 11-15 Karjaväen Tryskööt. Klikkaa ja katso ohjelma ja lisätiedot.

Jalasjärven Keskikylän lakialta saa alkunsa tuhannesosa Suomessa tuotetusta maidosta.  Siitä osa tulee Matti, Leena ja Kaisa Pihlajan karjasta. Maidon lisäksi tilalta ovat lähtöisin Korkiakosken Elena ja VR Leonid. Ne muodostavat upean punaisen kaksoistähden.      

Kaikki Korkiakoski mty:n lehmät polveutuvat kahdesta kantaemästä, Kielosta ja Inkeristä. Kielo poiki ensimmäisen kerran 1964 ja Inkeri 1956. Genomit ovat olleet jo tuolloin kohdillaan!  Elena (Record x Ooppium) ja VR Leonid (VR Limit x VR Cigar) ovat Inkerin jälkeläisiä. Elenan lehmäperheestä kerrotaan Nauta-lehdessä 3-2017 (s.92-93) julkaistussa jutussa. Tässä keskitytään tilaan ja ja VR Leonidista.

Nimestään lehmä tunnetaan

VR Leonidin emälinja on vakuuttava. Emä Jeltsina (VR Cigar) poiki neljä kertaa, ja maitokiloja koossa lähes 40 000. Jeltsinan emä Tsaaritar (Miqur) on poikinut 11. kertaa ja maitokiloja se on lypsänyt lähes 110 000 kiloa. Sen emä Oktober (Sköle) ylti 50-tonnariksi. Oktoberin emä Assi poiki 12 kertaa ja oli satatonnari.

”Karjassa on ihan sattumalta nimiltään kaksi venäläistä linjaa, ja VR Leonid jatkaa perinnettä. Siitä piti tulla Lenin tai Lada, mutta ne nimet eivät menneet läpi, joten äkkiä keksin Leonidin”, Leena kertoo. Lehmien nimet kiinnostavat Leenaa ja se on periytynyt suomen kieltä Jyväskylä yliopistossa opiskelevalle Sanna-tyttärelle. ”Nimestään lehmä tunnetaan” on hänen tuore kandidaatin työnsä.   

Rakennearvostelu avaa silmät

Kiinnostus nimiin kertoo eläinten ja myös jalostuksen arvostuksesta. Tuotosseuranta ja jalostussuunnittelu ovat olleet karjan arkea jo vuosikymmeniä ”Ulkopuolista asiantuntijan silmää tarvitaan. Varsinkin nyt robottiaikana rakennearvostelun merkitys korostuu. Siihen FabaRANE on tosi hyvä työkalu”, Kaisa kertoo. ”Itse saatan keskittyä utarerakenteeseen ja silloin jalat sekä erityisesti runko jäävät huomiotta”, Matti toteaa omalle karjalle sokeutumisen riskeistä.

Kaisa oli agronomiopintojensa aikana kesätöissä seminologina, joten oman karjan siemennykset sujuvat. Seminologit käyvät kuitenkin aika ajoin, sillä Kaisa on töissä ProAgrialla, eikä ole välttämättä aina kotosalla. Leena vastaa kiimantarkkailusta. ”Äidin silmät löytävät kyllä kiimat. Karjakoon tuplaantuessa Heatime tulisi kyllä hankittua”, Kaisa kertoo.

Muutaman vuoden kuluttua tila siirtyy kokonaan nuoremmalle sukupolvelle. ”Maltilla ja positiivisin ajatuksin eteenpäin. Tästä pitää leipä irrota inhimillisin ponnistuksin”, Kaisa kertoo tulevaisuuden näkymistään.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi (julkaistu Faba-lehdessä 3-2017, muokattu). Kuvat: Ylinnä Korkiakoski mty omistajat Matti, Leena ja Kaisa Pihlaja, keskellä VR Leonid, alimmassa kuvassa Korkiakosken Elena.

Korkiakoski mty, Jalasjärvi

  • Omistajat Matti, Leena ja Kaisa Pihlaja.
  • Vuonna 2002 rakennettu pihatto
  • DeLaval-robotti vuodesta 2014
  • 60 lehmää, joista valtaosa ayrshirejä
  • Keskituotos 10 436 kg maitoa
  • Jalostustavoitteet: tuotos, lypsettävyys, utarerakenne ja kestävyys
  • Karja kuuluu LD-projektiin