Moocall Heat osaa hommansa

Ellän tilalla Laitilassa Jolly Jumper sonnia ujostuttaa. Tai sitten sillä olisi mielestään parempaakin tekemistä kuin tulla tilavierailijoiden kuvattavaksi. Riikka Sarajuuri-Kylänpää kehuu tilansa astujasonnia hyväluonteiseksi ja mukavaksi työkaveriksi samalla, kun lähtee hakemaan muhkeaa herefordia laumansa keskeltä hieman lähemmäksi uteliaana odottavia vierailijoita.

Syynä vierailuun on tilalle alkukesästä ensimmäisenä Suomessa asennettu Moocall Heat-laitteisto, joka on emokarjoille tarkoitettu uutuus. Laitteisto seuraa kiimoja ja astumisia sekä kertoo tiineet ja tyhjiksi jääneet eläimet. Sen avulla saadaan tieto myös poikimisajankohdista. Jolly Jumperin kaulassa on laitteistoon kuuluva Moocall Heat-panta. Kaulapannassa olevan lähettimen sekä emojen korvamerkkien avulla ohjelma tunnistaa yksilöllisesti kunkin emon ja seuraa sonnin ja emojen etäisyyttä ja käyttäytymistä.

-  Pantaa on pitänyt kesän mittaan hieman kiristää, mutta hyvin se on pysynyt eikä tunnu häiritsevän eläintä, Riikka kertoo tyytyväisenä ja kehuu samalla akun kestoa. Panta saa olla sonnin kaulassa koko kesän.

Emojen korvamerkkien laitto sujui rapsutuksiin tottuneille eläimille helposti eikä yhtään merkkiä ole pudonnut, vaikka laumat viettävät aikaansa myös metsälaitumella.

Moocall lähettää Riikan kännykkään ilmoituksen kiimassa olevista emoista sekä tiedon sonnin kanssakäymisestä emon kanssa. Seuraavalla kiimakierrolla nähdään, uusiiko kiima. Jos kiimaviesti tulee uudestaan, eläin ei ole vielä tiineenä, muutoin ohjelma merkitsee sen kantavaksi ja laskee sille poikimispäivän. Heinäkuun alussa näytti lupaavasti siltä, ettei tyhjäksi jääviä eläimiä ole lainkaan. Yhden kohdalla oli tosin vielä pientä epävarmuutta, koska astumisesta oli niin vähän aikaa.

Tilan poikimiskausi kestää noin puolitoista kuukautta ja valvonta on hoidettu vuorottelemalla porukalla ympäri vuorokauden. Moocall Heat tuo toivottavasti helpotusta hektisimpään poikima-aikaan, kun poikimisajankohdat ovat nyt aiempaa tarkemmin tiedossa.

- ”Hieno keksintö ja on kyllä täyttänyt sille asetetut odotukset. Lisäksi on erittäin kiinnostavaa nähdä, miten tarkkaan laitteen laskemat poikimapäivät pitävät”, Riikka kehaisee lopuksi ja kertoo harkitsevansa toisen pannan hankkimista ensi keväänä. Pihatossa Jolly Jumper näyttää myhäilevän tyytyväisenä - sekin on hoitanut hommansa.

Ellän tila, Laitila

  • Riikka Sarajuuri-Kylänpää
  • 50 emon karja sekä lihaksi kasvatettavia sonneja
  • angus-hereford-risteytyksiä
  • kaksi astujasonnia: JJ Jolly Jumper ja KB Nevada, molemmat herefordeja
  • Moocall Heat käytössä alkukesästä 2018 alkaen
  • HK:n sopimustuottaja