Kainuussa laajennetaan suunnitelmallisesti

Jarkko Ohtonen ja Tanja Korkalainen ostivat itselleen maatilan 2011. Tila sijaitsee Kuhmossa kauniilla Tuomaanniemellä. Lehmät ovat vielä Jarkon kotitilalla 14 kilometrin päässä, mutta hiehot ovat jo muuttaneet uuteen paikkaan. Lehmien vuoro on ensi vuoden loppupuolella, kun uusi robottipihatto valmistuu.

Jarkko, 30, ja Tanja, 30, aloittivat karjanpidon Jarkon vanhempien kanssa. Kesällä 2016 he ryhtyivät yrittäjiksi ja aloittivat tilan järjestelmällisen kehittämisen. Tuotosseurantaan liittyminen ja FabaJASUn aloittaminen olivat ensiaskeleet. Niistä Jarkko ja Tanja ovat edenneet jo kaikkien hiehovasikoiden genomitestaukseen.

Tuloksia ja karsintaa

”Genomitestaus on helkutin hyvä juttu”, Jarkko tokaisee. ”Odotamme tuloksia aina innolla, sillä sitten pääsemme karsimaan. Testaus on niin helppoa korvamerkeillä”, Tanja jatkaa. Yksi parhaista testatuista on Ofelia (VH Brixton x VH Grafit) +19, jonka emä Minni, GP-84, on Tanjan mukaan oikein mainio lehmä.

Karjan eläinaines on alun perin varsin hyvä. Karjan 35 lehmästä holsteineja on 70 prosenttia ja ayrshireä 30. Keskituotos on 10 049 kiloa ja pitoisuudet ovat 4,7 ja 3,7. Ayrshiren jalostustavoitteet ovat lypsettävyys ja jalat. Holsteinilla jalkojen ohella painotetaan utareterveyttä. 

Innolla eteenpäin

”Kehitystä pitää olla. Kun täällä haluaa asua ja elää, niin eteenpäin on mentävä”, Jarkko toteaa. Yhden robotin navetta on ollut jo pidempään Jarkon ja Tanjan mielissä. FabaINTO-palvelusta he kuulivat reilu vuosi sitten Valion tilaisuudessa. ”Heti tuli mieleen, että se pitää tehdä”, Jarkko kertoo.

Viime toukokuussa FabaINTO-sopimuksen sitten tehtiinkin. Ennen sitä he olivat lisänneet huomattavasti X-Vik-siemenen käyttöä. Korkeimmillaan niiden osuus lypsyrotusiemennyksistä oli 70 prosenttia. VH Highway, VH River, VH Monty P VH Python ja VR Hashtag ovat olleet ahkerassa käytössä.

Yksi huoli poissa

Alun perin tarkoitus oli hankkia runsaasti vasikoita. ”Faban Anita Hyvösen ehdotuksesta päätettiin turvautua lopettavaan karjaan. Näin saisimme lehmiä suoraan lypsyyn”, Tanja kertoo. ”Eipä tarvitse stressata. Lehmät ja tarvittavat hiehot löytyvät varmasti lähistöltä”, Jarkko kertoo.

Jarkon ja Tanjan aika menee arkityön, laajennussuunnitelmien ja tietenkin lasten, Oskarin, 5, ja Laurin, 3, kanssa.  ”Hirvimetsälle yritän päästä, mutta kelkkailu on jäänyt kiireiden vuoksi”, Jarkko toteaa. Tanjalle puolestaan koirat, Remu, Piki ja Riko sekä neljä lammasta riittävät harrastukseksi tällä hetkellä.

Teksti ja kuvat Mikko Säynäjärvi

Tuomaanniemi, Kuhmo

  • Jarkko Ohtonen ja Tanja Korkalainen
  • Keskituotos 35,5: 11 199 kg EKM
  • Lehmät Jarkon kotitilalla ja hiehot Tuomaanniemessä
  • Yhden robotin navetta valmistuu vuoden 2019 loppupuolella
  • FabaINTO-sopimus toukokuussa 2018
  • Peltoa 60 ha ja raiviota 30 ha
  • Metsää 250 ha
  • Jalostustavoitteet: Holstein utareterveys ja jalat, ayrshire lypsettävyys ja jalat