Kestävyyden resepti hyppysissä

Karia-Ahon tilalla painotetaan jalostusvalinnassa kestävyyttä ja maitomäärää. Nyt uuden hinnoittelun takia annetaan vähän enemmän painoa rasvalle. Kestävyyden valinnasta ja ylläpidosta on osoituksena on se, että tilanpidon aikana on tilalla ollut kaksi 150 tonnaria ja kaikkiaan 44 lehmää on ylittänyt 80 000 kg tuotoksen.

Sujuvaa hommaa

Kallio-Kantosen tilalla on käytössä maan ensimmäinen SenseTime-laitteisto. Uudessa navetassa sijaitseva antenni lukee myös hiehojen tiedot ja ne siemennetään laitteiston hälytysten perusteella. Siemennykset hoidetaan pääasiassa itse, mutta seminologi käy kuuden viikon välein tekemässä tiineys- ja lepokausitarkastukset.

Robotilla ja laitumella

Virolahtelaisen Töyrylän uudessa robottipihatossa asustaa kestäviä lehmiä. Karjan poistettujen lehmien elinikäistuotos on 42 000 kg. Kestävyyden taustalla on yksi tekijä lehmien laiduntaminen. Kestävyyttä riittää jatkossakin, sillä tilalla vannotaan jatkossakin laidunnuksen nimeen.

Luxusta ja priimaa

Aleksi ja Emmi Kivelän karjasta on ponnahtanut useita tähtiä. Kiviojan Frisco palkittiin 2015 parhaana ayrshire-lehmänä ja samana vuonna Luxus-hieho myytiin VikingGeneticsille. Luxuksen Luonnonvarakeskuksessa syntynyt poika, VR Hype, tuli viime huhtikuussa sonninisäkäyttöön.

Maitoa ja pitoisuuksia

Maitoa ja pitoisuuksia pitää olla, se on jalostusnäkemys Roimolan tilalla Miehikkälässä. Sukupuolilajitellun siemenen lisääminen ja holstein-sonnien terveysominaisuuksien voimakkaampi painotus kuuluvat myös jalostusajatuksiin. Tilan 300-päisen karjan siemennyksistä huolehtii tilatiimi.

Hallittua kasvua

Nina ja Vesa Lapatto ovat 16 vuoden aikana viisinkertaistaneet lehmämäärän ja kasvu jatkuu. Kasvu ei ole ollut itsetarkoitus, se on vain vienyt mukanaan. Menoa on helpottanut kokonaisuuden hallinta, hyvät työntekijät ja tietenkin kova työ. Jaloststavoitteina karjassa on pitoisuudet, sillä niillä tehdään tili.

Terveitä ja pitkämaitoisia

Tuula Ollin karjasilmällä on tullut jo kolme 100-tonnaria. Ja eivät ne siihen jää, sillä neljäs on jo tulollaan. Vanha-Ollin karjassa on koko joukko muitakin lypsyssä olevia joilla  on jo yli 40 000 tuotokset kasassa.Rakenteen, luonteen ja terveyden on oltava kunnossa, sillä vanhassa navetassa tarvitaan perinnöllisesti terveitä eläimiä.

Kaikkien testaus kannattaa

Genomitestaus on yksi tärkeimmistä työkaluista Kangastalon tilalla. Kaikki lehmävasikat testattiin jo ennen LD-projektiin liittymistä. ”Testauksesta kannatti maksaa jo niillä korkeammillakin hinnoilla. Nyt hinta on jo todella edullinen ja DNA-korvamerkkejä käyttämällä testaus sujuu hienosti”, kertoo Elina Järvenoja.

Alkiot palkitsevat

”Karjoissa on paljon huonoja lehmiä. Niiden määrää voisi vähentää hurjasti alkioita ostamalla. Laatuun suhteutettuna alkiot eivät maksa juuri mitään. Siirtämiseenkään ei liity mitään mystiikkaa. Se on yhtä helppoa kuin siementäminen”, Kirsti ja Taisto toteavat.

Vapauta aikaa

Hannu Hämäläinen korostaa maidontuotannon olevan liiketoimintaa. Kannattaa keskittyä siihen, että tekee sen minkä parhaiten osaa ja karsii itseltään ne työt, jotka voi kannattavasti ulkoistaa.