Kaikkien testaus kannattaa

Genomitestaus on yksi tärkeimmistä työkaluista Kangastalon tilalla. Kaikki lehmävasikat testattiin jo ennen LD-projektiin liittymistä. ”Testauksesta kannatti maksaa jo niillä korkeammillakin hinnoilla. Nyt hinta on jo todella edullinen ja DNA-korvamerkkejä käyttämällä testaus sujuu hienosti”, kertoo Elina Järvenoja.

Alkiot palkitsevat

”Karjoissa on paljon huonoja lehmiä. Niiden määrää voisi vähentää hurjasti alkioita ostamalla. Laatuun suhteutettuna alkiot eivät maksa juuri mitään. Siirtämiseenkään ei liity mitään mystiikkaa. Se on yhtä helppoa kuin siementäminen”, Kirsti ja Taisto toteavat.

Vapauta aikaa

Hannu Hämäläinen korostaa maidontuotannon olevan liiketoimintaa. Kannattaa keskittyä siihen, että tekee sen minkä parhaiten osaa ja karsii itseltään ne työt, jotka voi kannattavasti ulkoistaa.

Työt sujuvaksi sopivalla varustelulla

Eeva ja Pasi Alava ovat aina puuttuneet töitä hankaloittaviin epäkohtiin. Hyvin toimiva pihatto, aktiiviset lehmät, kätevä hoitoalue ja pienet apuvälineet, kuten Moocall-poikimasensori, ovat tehneet heidän arjestaan mahdollisimman helppoa ja turvallista.

Maidontuotanto esille

Aivan Oulun keskustan tuntumassa sijaitseva Tarja, Henri ja Rikhard Lambergin tila on ottanut vieraita vastaan muun muassa uuden navetan avajaisissa ja Päivä Maalla -tapahtumissa. 

Tehoa rakennearvostelulla

Tilaa, valoa sekä apetta riittää ja perintötekijät ovat mallillaan. Ei ole ihme, että Milkkivei Oy:n 185-päisen karjan keskituotos on yli 12 000. Tilaa johdetaan tehokkaasti ja lehmät tunnustetaan tilan tärkeimmäksi voimavaraksi. Siksi myös FabaJASU ja FabaRANE ovat arvossaan.

Hiehot kunniaan

Jani ja Maria Törmälä ovat seitsemän vuoden ajan investoineet tilaansa, rakentaneet ahkerasti ja samalla kasvattaneet neljää lastaan. Ennen uusia haasteita on hetki aikaa vetää henkeä. Toimiva hiehonavetta ja Heatime-kiimanseurantajärjestelmä helpottavat osaltaan kiireistä arkea.

Tiiminä eteenpäin

Minna Saksa ja hänen poikansa Markus, Samuli ja Aapo muodostavat huippuhyvän tiimin. Se näkyy heidän asenteestaan, tilan pihapiiristä ja heidän karjastaan, jossa jalostuksen työkalut ovat tehokkaassa käytössä. Genomitestauksella etenkin on päästy hyviin tuloksiin.

Varikolta voittoon

Antti-Jussi Heikkilän isännöimä Kuusisen tila Kuhmalahdella on monen tähden koti. Satonnareita, huippuhiehoja ja keinosiemennyssonneja riittää. Kirkkain tähti näistä on VR Bottas. Pari vuosikymmentä sitten tilanne ei näyttänyt yhtä valoisalta.

Parressa ja pihatossa 24/7

Tero ja Eeva Rönkkö ovat todella tyytyväisiä Heatimen käyttäjiä. Kätevällä leasing-sopimuksella hankittu laitteisto toimii tehokkaasti hiehopihatossa ja parsinavetassa. Sen ansiosta päivittäinen työaika on lyhentynyt puoli tuntia, tiinehtyvyys on parantunut, ja useisiin uhkaaviin ketoositapauksiin on ehditty puuttua ajoissa.