Vapautta ulkoistamalla

Pertteliläinen Kalle Holkeri halusi helppohoitoisen ja vähän työtä vaativan navetan. Suunnittelu- ja rakennusaikana hän piti tavoitteistaan kiinni, joten lopputulos on onnistunut. Helppoutta navetan arkeen tuovat myös Faballe ulkoistetut jalostus- ja siemennyspalvelut.

Vuorovetoa ja ammattilaisia

Osa työstä kannattaa ulkoistaa. Vuorenmaan Maatila oy:n karjaa pyöritetään kahden perheen voimin vuorovedolla. Jo pitkään käytössä ollut käytäntö antaa aikaa muullekin elämälle. Faban jalostus- ja siemennyspalvelut helpottavat myös omalta osaltaan kiireistä arkea.

Hoitokalusteet ja arki sujuu!

Yksinsiemennyksen mahdollistavat kalusteet vapauttivat Lipolan tilan isännän suunnittelemaan työpäivänsä ilman sitä, että pitäisi päivystää seminologin tuloa.  Käsittelyparret ja lukkoaidat muodostavat kokonaisuuden jossa siementäminen on turvallista yksinkin.

Karjassa talon turva

Jyrki Välimäki kannustaa karjanpidon lopettamista harkitsevia tiloja miettimään asiaa tarkkaan. Tarvetta hiehohotelleille on paljon. Karjanhoidossa on tilipäivä hiukan useammin kuin pelkässä viljanviljelyssä - toki siinä on työtäkin. Välimäen tilalla toimii hiehohotelli vanhoissa sikalarakennuksissa.

Kainuussa laajennetaan suunnitelmallisesti

Tuomaaniemen tilalla rakennetaan uutta robottinavettaa, joka valmistuu vuoden 2019 lopulla. Karjassa panostetaan eläinaineksen kehittämiseen. Eläinmäärän lisääminen tehdään suunnitelmallisestiFabaINTO-suunnitelman avulla. 

Kultakimpaleita huuhteluista

Alkiohuuhtelut ja -siirrot ovat tuoneet Kotirinteen tilalle useita tähtiä. Siirtoja on kertynyt jon kaikkiaan 70. Tilalla panostetaan laajentamisen sijaan tiukkaan karsintaan ja alkioihin.

Moocall Heat osaa hommansa

Ellän tilalla otettiin ensimmäisenä käyttöön Moocall Heat -laitteisto emolehmien kiimojen ja astumisten seurantaan. Kokemukset ovat olleet vakuuttavia. Moocall Heat helpottaa ja tarkentaa lehmien astutusten seurantaa.

Suunnitelmallisesti suurentamassa

"Maa mies muista miss' onnesi on, riihesi rikkaus riippumaton" . Kainuun marssin sanoja mukaillen ajattelevat Juuso ja Heli Heikkinen ja ovat päättäneet pysyä Kainuussa. Sen edellytyksenä on tilan maidontuotannon kehittäminen. Toimeen on ryhdytty suunnitelmallisesti ja yhtenä kumppanina matkassa on oma osuuskunta Faba. 

Ayrshiret ja holsteinit kilpasilla

Perkkiön karjassa on selvä ayrshire-enemmistö ja todennäköisesti se sellaisena säilyy. Satu Pulkka on rodun puolestapuhuja ja uskonvahvistuksena hänellä on asiasta selviä faktoja. ”Leikkimielinen ayrshire vs. holstein -kisa on jatkuvasti käynnissä. Vertaan siinä rotujen EKM-tuotosta. Tällä hetkellä ayrshiret johtavat sadalla kilolla. 

Robottikarjassa rakennearvostelun merkitys korostuu

Korkiakosken tila Jalasjärvellä käyttää  ulkopuolisia asiantuntijoita hyväkseen. Erityisesti rakennearvostelun merkitys robottikarjassa korostuu. Jalostussuunnittelu on ollut vuosikymmeniä karjan arkea ja tuloksia on syntynyt. Maidon lisäksi tilalta ovat lähtöisin Korkiakosken Elena ja VR Leonid. Ne muodostavat upean punaisen kaksoistähden.