Keskituotos 12 000 EKM 2026?

Suomessa on noin 130 lypsykarjayritystä, joiden keskituotos ylitti 12000 EKM vuonna 2017.  Tuotosseurantaan osallistuvien yritysten keskiarvo oli noin 10.000 EKM. Kantar TNS Agrin tekemien haastattelujen perusteella lypsykarjayrityksien tavoitteena on 2 % keskituotoksen nousu vuodessa.

Keski-ikää lähestyvä lempilapseni terveystarkkailu

Terveystarkkailu ja muu seuranta on tärkeää karjan kaikissa vaiheissa. Terveysjalostuksesta voidaan puhua vasta kun tietoja on kerätty useiden lehmäsukupolvien ajan ja niitä hyödynnetään valinnassa.

Lämpö stressaa lehmiä

Kun ilman lämpötila nousee yli 22 asteen, lehmien hedelmällisyyden osa-alueet heikentyvät nopeasti.

Malja 120 vuotiaalle ja tulevaisuudelle!

Suomenkarja ottaa genomiloikan rodun jalostuksen 120-vuotisen taipaleen kunniaksi. Suomenkarjan Jalostussäätiön rahoituksen turvin aloitetaan LSK-lehmien ja keinosiemennyssonnien genotyypitys.

Vientiin ovat hyviä muutkin kuin vain kaikkein parhaat hiehot

Lisääntynyt lihasonnien käyttö lypsykarjajalostuksessa saa aikaan myös haasteita erityisesti hiehoviennissä. Monesti lihakarjalla siemennettävä hieho olisi riittävän hyvä hiehovientiin tai kotimaan eläinkauppaan - kunhan se ei olisi tiine lihasonnista.

NTM uudistuksen tuulissa

Jalostusvaliokunta keskittyy tänä vuonna työskentelyssään NTM uudistukseen. On tullut aika avata laskentamallit ja päivittää kokonaisjalostusarvo nykyaikaan.

Sovimmeko samaan navettaan?

Sopiiko kaksi valtarotua samaan navettaan ja miten sekakarjan valinneilla menee? Hyvin, jos lehmät ovat tasakokoisia ja hyvärakenteisia.

Päivä sai uuden käänteen – hallittu alasajo on lopettavan karjan mahdollisuus

Tuotosseuranta, genomitestaus, rakennearvostelut, terveystarkkailu ja jalostussuunnittelu ovat asioita, joista ei kannata ensimmäisenä luopua, kun karjanpidon lopettaminen on näköpiirissä. Tasokas lopettava karja, jolla on tiedot ja eläimet kunnossa ja tiineenä on laajentajalle loistava mahdollisuus.

Mikä olisi trendikkäämpää kuin terveysjalostus

Terveystarkkailu on tehokas ja yksinkertainen menetelmä kerätä hoitotietoja, sillä terveystarkkailussa saadaan tietoa juuri siitä ominaisuudesta, jota halutaan parantaa.

Jalostusohjelman kehittäminen tukee arkista työtä eläinten kanssa

Kokonaisjalostusarvon uudistus on valmisteilla. Valmisteluun liittyy paljon taustatyötä ja hyvä niin, koska uudistus on valmisteltava ja toteutettava huolellisemmin kuin ikinä ennen.