Maidontuotanto esille

Aivan Oulun keskustan tuntumassa sijaitseva Tarja, Henri ja Rikhard Lambergin tila on ottanut vieraita vastaan muun muassa uuden navetan avajaisissa ja Päivä Maalla -tapahtumissa. ”Maidontuotantoa pitää esitellä avoimesti”, Tarja toteaa.

Tilalla on marraskuussa 2014 valmistunut Jouni Pitkärannan suunnittelema pihatto, jossa lypsy hoidetaan Gean 2 x 10 takalypsyasemalla. Vanha navetta on varattu hiehoille. Työt hoidetaan pääosin itse. Tarja ja Rikhard vastaavat uudesta navetasta ja lypsystä. Henri hoitaa vasikat, hiehot ja appeenteon. Myös Rikhardin puoliso Kati Karhatsu osallistuu navettatöihin.  

Aseman etuja

Tarja kertoo monien ihmetelleen sitä, etteivät he hankkineet robottia. Asemalypsyä pidettiin jopa outona ratkaisuna. ”Lypsyssä on nyt 65 lehmää, mutta parsia on 96. Voimme näin kasvattaa ja pienentää eläinmäärää joustavasti tilanteen mukaan. Lypsy oli vanhassa navetassa raskasta, mutta nyt työ sujuu ja tuntuu tosi mukavalta”, Tarja kertoo ratkaisuun tyytyväisenä.

Äitinsä kanssa lypsystä vastaava Rikhard arvostaa myös aseman etuja. Eläinten tarkkailu hoituu lypsyn ohessa ja työt pysyvät aikataulussa.   

Kilpailukykyinen ayrshire

Jalostuspäällikkö Antti Juntunen käy tilalla FabaJASUn teossa kahdesti vuodessa. ”Antti saa päättää sonnit ja hän tekee FabaRANEn kaikille lehmille sekä hiehoille. Minä puolestani annan omat kommenttini lehmistä. Antin käynti nostaa aina mielialaa, sillä hän löytää eläimistämme paljon hyviä piirteitä, joille itse olen sokea”, Tarja kertoo.       

Karja oli jo kovaa vauhtia muuttumassa kokonaan holsteiniksi, mutta ayrshiret pitivät pintansa. ”Olemme valinneet viime vuosina tuotossonneja ja ayrshiret ovat saaneet holsteinit kiinni. Rotujen välillä ei ole enää oleellisia eroja”, Henri kertoo.

Rotukohtaiset painotukset ovat kuitenkin edelleen voimassa. Punaisilla painotetaan tuotoksen lisäksi jalkarakennetta ja holsteinilla robottimaisuutta sekä hedelmällisyyttä.

X-Vik-siemen käytöstä tilalla on hyviä kokemuksia. Laajennukseen tarvitut eläimet saatiin pääosin omasta karjasta X-Vik-siemennyksillä. Liharotusiemennysten osuutta kasvatetaan koko ajan. Toinen tila hakee kaikki risteytysvasikat ja sonnit kahdeksan päivän ikäisinä.

Siemennyspalvelu huipussaan

Säiliön hankkiminen ei ole käynyt isäntäväen mielessä. ”Seminologit tulevat aina aamulla ennen kello kymmentä. Tästä olemme erityisen iloisia,” Henri toteaa. Tarja kehuu myös FabaKUTSUa, tuloaikailmoituksia ja seminologi Satu Pihlajaniemen FabaHELMI-käyntejä.

”FabaHELMI pitää säännöllisyydellään asiat kunnossa”, Tarja kertoo. Kiimanseuranta on toistaiseksi perinteistä. ”Heatime olisi pitänyt varmaan hankkia, mutta ehkä se vielä joskus tulee,” Tarja pohtii.

Lambergien navetassa on valoa, tilaa, toimivia ratkaisuja ja hyviä eläimiä. Tässä navetassa viihtyvät niin hoitajat kuin eläimetkin. ”Ei robotin hankinta ole aina järkevää. Homma pelaa lypsyasemallakin hienosti”, Tarjan korostaa lopuksi.

Mikko Säynäjärvi

Lehtikangas, maatilayhtymä Lamberg

Omistajat Tarja, Henri ja Rikhard Lamberg

Marraskuussa 2014 käyttöönotettu pihatto

GEA Comfort Top 2x10 takalypsyasema

Holsteinia 75 % ja ayrshireä 25 %

Keskituotos 63,2: 9 846 – 428 – 4,3 – 363 – 3,7

Nurmea 100 ha

Metsää 60 ha

Urakoitsija ajaa osan lietteestä ja tekee paalirehun