Kestävyyden resepti hyppysissä

Ari ja Riitta Kirvesniemen navetasta astuu ulos joukko raamikkaita holstein- ja ayrshire-leidejä. Näky on vaikuttava ja karjan tuotoslukujen selvittyä kunnioitusta herättävä. Riitalla taitaa olla hallussaan kestävyyden resepti.

”Nuuka oli meidän the Lehmä. Siskoni toi tämän Lapskallion Varjon tyttären pojillemme. Sen ura päättyi 187 576 kilon elinikäistuotokseen vuonna 2016. Se poiki monta sonnivasikkaa ja niistä saadut rahat menivät sopimuksen mukaan pojille. Tyttäriä tuli kaksi, Star ja Elsa, joista Elsa sitten jatkoi sukua. Nuukan menestys ja samaan aikaan holstein-lehmävasikoiden suuri määrä käänsi rotusuhteen nykyiselleen”, Riitta, 49, kertoo.

Kestävyys hyppysissä

Nuuka asetti riman korkealle, mutta navetassa on monta haastajaa. Holsteineista Runo on ohittanut 160 000 kiloa, Fanfare 130 000 kiloa, Yessu 118 000 kiloa ja ayrshireistä Vella saavutti hiljattain 100-tonnarin tittelin. Lisäksi holstein-lehmät Estella ja Haiku ovat ylittäneet 80 000 kilon rajan.

Kestävyyden syitä kysellessä Ari, 54, katsoo merkitsevästi Riittaa. Hän puolestaan kertoo monen vahvan suvun tulleen Riitta ja Heikki Laitisen karjasta Joroisilta. Yhdeksi kestävyyden salaisuudeksi Riitta nostaa talviulkoilun. ”Kaksi kertaa viikossa ja puolituntia kerrallaan on sopiva määrä. Lehmät menevät mielellään ulos, eikä sisälle tulo ole vastenmielistä. Jos ulkoilutahti harvenee, niin sitten on vauhtia liikaa”, Riitta kertoo.

Rasvalle painoa

Riitta on painottanut jalostusvalinnassa kestävyyttä ja maitomäärää. Nyt uuden hinnoittelun takia annetaan vähän enemmän painoa rasvalle. Jalostusasiantuntija Hanneli Jäske on tehnyt FabaJASUt jo pitkään. ”On huojentavaa, että joku toinen huolehtii sonnivalinnoista ja –tilauksista”, Riitta toteaa. 

Seminologit hoitavat siemennykset ja FabaHELMI-palvelu on käytössä. ”Sadekesän jäljiltä helmikäynnit tulivat tarpeeseen”, Riitta toteaa. Kestävien lehmien ja lehmävasikoiden runsauden vuoksi liharotusiemennysten osuus on jo yli puolet kaikista siemennyksistä.  

Riitan ja Arin pojat Janne, 21, ja Niko, 20, auttavat tilan töissä tarpeen mukaan. Janne on metsäkoneasentaja ja Niko on lähihoitaja, mutta vanhempien mukaan pojat vielä puntaroivat tilan jatkamista.

Karkia-Aho, Taipalsaari

 • Omistajat Ari ja Riitta Kirvesniemi
 • Ayrshireä 20 %, holsteineja 80 %
 • Keskituotos 34,9: 12 255 EKM (ay 12 111, hol 12 250)
 • Poistettujen elinikäistuotos 41 348 kiloa ja elossa olevien 36 249 kiloa
 • Tilanpidon aikana
  • 44 lehmää ylittänyt 50 000 kiloa
  • kuusi yli 80 000 kg
  • kuusi yli 100 000 kgkaksi yli 150 000 kg
 • Peltoa vuokaramaineen 111 ha. Nurmea 35 ha, laidun 13 ha ja viljaa 40 ha. Lisäksi vihantaviljaa ja viherlannoitusalaa
 • Metsää 88 ha
 • Ari on metsäkoneyrittäjä (harvesteri ja ajokone)