Päivä sai uuden käänteen – hallittu alasajo on lopettavan karjan mahdollisuus

Anne-Mari Niemi

Kävinpä tässä vuosittaisella suunnittelukäynnillä tutulla lypsykarjatilalla. Ennen kuin päästiin aamukahvia pitemmälle, kertoi emäntä käyneensä kuukausi sitten navetanavajaisissa naapuripitäjässä. Oli rakennettu iso pihatto ja siellä oli 2 robottia lypsämässä. Uteliaana hän oli kysellyt tilanväeltä, kuinka he ovat saaneet navettaan uusia eläimiä, tuleeko kaikki omasta karjasta vai ostetaanko paljonkin. Olivat kuulemma teettäneet jonkin Into-suunnitelman Faballa – asia oli heidän osaltaan kunnossa.

Tästäpä kirposi aivan uusi aihe tilakäynnilleni, kun emäntä jatkoi, että asia jäi häntä mietityttään:  – Ei siksi, että rakentaisimme ukon kanssa uuden navetan vaan päinvastoin. Meidän ajatus olisi lopettaa tässä parin kolmen vuoden kuluessa lehmien lypsäminen. Ukko sanoi, että erotaan tuotosseurannasta ja aletaan säästää siemenyksissä ja siemennetään lehmät lihasonnilla – saadaan siten vasikoista parempi hinta. Kyllä minua vähän harmittaisi, jos meidän mammoilla ja niiden tyttärillä ei olisi mahdollisuuksia päästä tuollaiseen isoon navettaan jatkamaan lypsämistä. Onhan meillä ihan hyvä keskituotos ja sellaisia huomaamattomia, helppoja lehmiä, emäntä kertoili.

No, näinpä tämäkin päivä sai uuden käänteen, kun aloimme pohtia, mitä kaikkea tuo heidän karjansa myynti vaatisi ja mitä se toisi.  Koska olen käynyt tilalla vuosikymmenet ja nähnyt, kuinka eläimiä on hoidettu ja miten lehmien rakenne ja tuotos ovat kehittyneet, totesin, että suunnitellaan heille nyt sellainen ”hallittu alasajo”.

”Niinpä nyt ei erota tarkkailusta vaan jatketaan täysillä loppuun asti – tämä koskee myös sorkanhoitajan käyntejä. Myynnin kannalta on hyvä, että tuotos-, sorkka- ja terveystiedot ovat ajan tasalla. Kun eläimet aikanaan myydään, tarvitaan myös karjan terveystodistus, jonka eläinlääkäri tekee. Liittymällä nyt Nasevaan kertyisi tarvittavaa tietoa ja lisäksi meijeri maksaa 1 sentin laatulisää vuoden alusta siihen liittyneille”, kerroin.  ”Kun menemme navetalle, niin katsotaanpa niitä lehmiä ja nuorta karjaa myyntiä ajatellen. Lehmien rakennearvostelut pitää tehdä ajan tasalle. Se on ikään kuin tavaraseloste, kun saadaan rakenneindeksit eläimestä itsestään ja lisätietoa sen tyttärille yhdessä tuotos- ja polveutumistietojen kanssa. Nuoret eläimet kannattaisi myös genomitestata, sillä moni ostaja arvostaa sen kautta saatavaa tietoa eläimestä.  Nyt kannattaa myös katsoa, mitkä yksittäiset eläimet eivät ole myytäviksi sopivia ja miettiä, millä aikataululla ne poistetaan.”

Tulipa hyvä mieli tämän päivän tilakäynnistä. Tältä tilalta saadaan kelpo eläimiä myyntiin aikanaan.

Kirjoittajalla useiden vuosikymmenien kokemus eläinkaupasta ja hän toimii Faban eläinkaupan koordinaattorina.