Terhi Vahlsten

Tiedättekö sen tunteen, kun jotain uutta ja jännittävää tietää tapahtuvan? Sellainen positiivinen jännitys, vähän kuin lapsena ennen joulua, tosin tähän tunteeseen ei liity lainkaan epävarmuutta siitä onko ollut tarpeeksi kiltti vai ei. Minulla on nyt sellainen positiivinen jännitys ja odotus ja se johtuu siitä, että tämän vuoden aikana alkaa länsisuomenkarjan genotyypityshanke. Mahtavaa, upeaa ja jännittävää!

Luke, Faba ja Viking Genetics ovat yhdessä hakeneet rahoitusta Suomenkarjan Jalostussäätiöltä hankkeelle, jonka tarkoituksena on länsisuomenkarjan lehmien ja keinosiemennyssonnien genotyypittäminen, jotta rodulle voidaan rakentaa genominen jalostusarvostelu valtarotujen tapaan.  Säätiö katsoi hankkeemme rahoituksen arvoiseksi ja seuraavan kolmen vuoden aikana on tarkoitus genotyypittää mahdollisimman monia tuotosseurantakarjojen LSK-lehmiä sekä keinosiemennyssonneja, jo olevia sekä tulevia. Säätiöltä saadun rahoituksen ansiosta lehmien genotyypitys ei kevennä karjanomistajien kukkaroa. Jotta genominen jalostusarvostelu saadaan toteutettua, pitää ensin genotyypittää mahdollisimman suuri referenssipopulaatio.

LSK-jalostus siirtyy uudelle tasolle

Genominen jalostusarvostelu on kehittynyt vauhdilla ja pienetkin populaatiot saavat siitä hyötyä. On todella hienoa, että LSK:n genotyypityshankkeessa ovat mukana Suomen parhaat asiantuntijat Lukelta. Kattava ja luotettava tiedonkeruu sekä suomenkarjan jalostusarvostelun toteuttaminen NAVin toimesta mahdollistavat sen, että meillä on suomenkarjalle luotettavat jälkeläisten tuloksiin perustuvat jalostusarvot. Tämä on mahtava pohja, jonka päälle voidaan alkaa rakentaa genomista jalostusarvostelua. Genomisia jalostusarvoja pitää vielä odotella eivätkä ne ole luotettavuudeltaan samaa tasoa kuin valtarotujen, mutta silti hankkeen ansiosta LSK-rodun jalostus siirtyy aivan uudelle tasolle. Suunnitelmissa on myös genotyypittää ISK- ja PSK-rotuja, mutta missä määrin ja milloin on vielä epävarmaa. Toistaiseksi keskitymme länsisuomenkarjaan.

Toivottavasti innostus tarttuu mahdollisimman moniin LSK-kasvattajiin, sillä ilman kasvattajien mukaan tuloa tämäkään hanke ei onnistu. Genotyypityksestä on monenlaista hyötyä rodulle ja esimerkiksi polveutumismääritykset nykyaikaistuvat. Lisäksi genotyyppien avulla on mahdollista löytää geneettisesti erityisen arvokkaat yksilöt, joita tulisi suosia säilytystyössä. Kaiken kaikkiaan hanke on valtavan hienoa asia länsisuomenkarjalle ja se hyödyttää myös ISK:ta ja PSK:ta.

Tiedotamme loppuvuoden aikana LSK-lehmien omistajia genotyypityksistä ja näytteiden ottamisesta. Tässä välissä kannattaa kuitenkin kirjata säntillisesti tietokantaan LSK-lehmien, ja toki kaikkien muidenkin lehmien, tuotos-, terveys-, siemennys- ja poikimatietoja, sillä sekin auttaa genomiarvostelua.

Suomenkarja on alkuperäinen karjarotumme ja vuosien saatossa se on kokenut paljon. Itäsuomenkarjan kantakirjan ja rotuyhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta, eivätkä LSK ja PSK ole oikeastaan yhtään sen nuorempia rotuja, vaikka niiden yhdistykset ja kantakirjat perustettiinkin muutamaa vuotta myöhemmin. Lauantaina 19.5 kohotan maljan Kajaanissa Seppälän koulutilalla 120 vuotiaalle itäsuomenkarjalle ja järjestäytyneelle karjanjalostukselle. Samalla kohotan maljan suomenkarjan tulevaisuudelle, jossa näkyy aivan uskomattoman hienoja mahdollisuuksia rodun kehittämiselle. Vaalitaan yhdessä tätä hienoa rotua, jotta jatkossakin on aihetta juhlaan.

PS. Kajaanissa kerrotaan lisää mahtavia suomenkarjan uutisia. Pysy kuulolla!

Kirjoittaja on Faban kehitysagronomi, joka riemuitsee siitä, että nykyaikaiset arvostelumenetelmät tekevät tuloaan myös suomenkarjan jalostamiseen.

Anonyymi
taitaa olla myöhässä muutaman vuoden karjat hupenee melko vauhtia.