Digi kiihdyttää eläinten hyvinvointia

Digi kiihdyttää eläinten hyvinvointia

Neljäs teollinen digitalisaatio ulottaa lonkeronsa vauhdilla myös navetan arkeen. Digitaalisuus on tullut helpottamaan toimintaa, arkea ja elämää. Kyseessä ei ole pelkkä teknologian muutos, vaan kyse on meidän ihmisten käyttäytymisen muutoksesta. Haluamme tehdä vähemmän puuduttavia ja yksitoikkoisia töitä. Haluamme apuvälineitä helpottamaan seurantaa ja tekemään analyysejä hyödyksemme. Näin aikaa vapautuu muuhun tärkeään.

Muutoksessa on aina mahdollisuus ja kehitys tapahtuu entistä nopeammin. Seitsemän vuotta sitten aloitimme myymään kiimanseurannan Heatime-laitteita, jotka toimivat radiosignaaleilla ja infrapunajärjestelmillä.  Nyt käytössä on kiihtyvyysanturiin perustuva tunnistus. Uudessa korvamerkkeihin perustuvassa tunnistuksessa lähtötiedot on monitoroitu tuhansien eläinten liikkeistä märehtimis-, kiima- ja stressitilanteissa. Näin on saatu selville, miten korva liikkuu eri tilanteissa ja analyysi eläimen tilasta voidaan tehdä sen perusteella.

 Ja miten paljon enemmän saadaan selville. Alussa laite auttoi kiimantarkkailussa, nyt se on apuna myös ruokinnan suunnittelussa ja terveyden seurannassa. Mennään eteenpäin eläimen hyvinvointi edellä.

Muutos seitsemässä vuodessa on ollut huikea, mutta muutos ei enää koskaan tule olemaan niin hidasta kuin nyt. Facebook tuli osaksi elämäämme 3,5 vuodessa, mutta Pokemon GO-peli vain 19 päivässä. Digitalisaatio etenee aaltoina ja kiihtyvällä vauhdilla. Mobiilit laitteet jyräävät kohtaamisten kanavana. Mitä vielä tulemme näkemäänkään?

Kirjoittaja on Faban tarvikkeiden tuotepäällikkö Marjut Suontausta.