Toukokuun arvostelu toi mukanaan paljon uutuuksia. Tosin monet uusimmista pojista ovat vielä liian nuoria tullakseen laajempaan käyttöön. Ominaisuuksien painotuksia, eikä laskentatekniikkaa muutettu, joten meno on varsin vakaata. Tutut sonnit pitivät hienosti tasonsa.  

Uusi käyttölista 2/2018 tulee voimaan kesäkuun alussa, mutta jo nyt lähes kaikki listasonnit ovat Verkkokaupassa. Myös uusi sonniluettelo on julkaistu. Luettelo tulee postitse Faba-lehden mukana toukokuun lopussa. Ohessa ovat listauutuuksien esittelyt ja niiden jälkeen katsaus arvosteluun.

VikingRed-uutuuksia

VR Goran (VR Grolle x VR Vinyyli x St Hallebo), gNTM +28, on hyvä tuotossonni. Kaikki terveysominaisuudet ovat plussalla ja etenkin utareterveys on kovaa luokkaa. Hieman keskimääräistä pienemmillä tyttärillä on hyvät kuivat jalat ja muodoltaan erinomaiset utareet. VR Goranin emän keskituotos on 13 567 kiloa EKM. Sen emä ja emänemä lypsivät viisi kautta ja keskituotos kummallakin oli 10 500 kiloa EKM. VR Goranin kasvattaja on Göran Holgersson.

VR Goran

VR Hiphop (VR Hilbert x VR Boxer x Ullimulli), gNTM +27, on tuotokseltaan ja lypsettävyydeltään aivan huippua. Tyttäristä tulee kookkaita, lypsytyyppisiä ja syvärunkoisia. Utareen hienot kiinnitykset kannattaa huomioida. VR Hiphop on syntynyt LUKEn navetassa. Sen emä on Lahja ja Antti Nousiaisen kasvatti Kiviniemen Lystinen. Se on tuottanut 20 alkiovasikkaa. Joukossa VR Hiphopin lisäksi ovat VR Vanamo, VR Balladi ja Hollolaan ostettu hieho sekä kolme kotikarjoissaan huuhdeltavaa sopimushiehoa. VR Hiphopia on saatavana myös X-Vik-annoksina.

VR Hiphop

VR Upturn (VR Ultra x VR Hammer x R Fastrup), gNTM +27, periyttää korkeaa tuotosta, lypsynopeutta ja loistavaa luonnetta. Tyttäristä tulee melko korkeita.  Sonnin kasvattaja Eskild Grabow Olesen on myös VR Filurin kasvattaja. VR Upturnin emän ensikkotuotos oli 9 000 kiloa maitoa. Rasvapitoisuus oli 4,5 ja valkuainen 3,8.

VR Upturn

VR Hipster (VR Hilbert x VR Tuomi x R David), gNTM +26, tulee Nötcenter Vikenistä. Takana on korkeatuottoinen ja hyväutareinen lehmäperhe. Emän utareluokitus on toisen kauden jälkeen VG-87 ja sen keskituotos on lähes 11 000 kiloa EKM. Sen emän keskituotos on peräti 14 000 kiloa EKM. VR Hipsterin tyttäristä tulee korkeatuottoisia, käyttöominaisuuksiltaan hyviä ja utarerakenteeltaan todella hienoja. Korkeilla ja lypsytyyppisillä tyttärillä on myös hyvät jalat. VR Hipsteriä saa myös X-Vik-siemenenä.

VR Hipster

VR Trond (VR Tapir x VR Vilde x R Haslev), gNTM +25, kunnostautuu erittäin korkealla maitomäärällä. Myös poikimiset ja utareterveys ovat erittäin hyviä. VR Trond on syntynyt Gudmundstorps gård AB:n karjassa. Sen emä tuli VikingEmbryo-ohjelmaan Bertling & Andersson Lantbruk AB:sta. Emä, 1283 Vivan, on nyt ensimmäisellä kaudellaan ja sen kaikki luokitukset ovat GP-84. Sen emä poiki neljästi, ja kolmannen poikimisen jälkeen sen pisteet olivat rungolta VG-85, jaloilta VG-85 ja utareelta GP-84. Keskituotos oli lähes 10 400 kiloa EKM. Emänemän emän keskituotos oli 10 6000 kiloa EKM ja sen utarepisteet olivat VG-86.

VR Trond

VR Vertop (VR Viper x VR Babylon  x R Harvard), gNTM +24, on paras VR Viperin poika. Emänisä VR Babylon, NTM +21, sai nyt hyvän jälkeläisarvostelun. Binderupgaardin omistama VR Vertopin emä lypsi ensikkona 10 400 kiloa maitoa. Pitoisuudet olivat 4,6 ja 3,7. VR Vertopin tyttäristä tulee korkeita, vahvarunkoisia, korkeatuottoisia ja utareterveydeltään hyviä.

VR Vertop

VR Aidan (VR Ascot x VR Babylon x VR Ejstrup), gNTM +23, on syntynyt Irma ja Tapani Eskolan karjassa. Emä, Manna, tuli hiehona karjaan LUKElta. Tämä korkea lehmä on aloittanut hienosti lypsämällä 10 000 kiloa maitoa hyvillä pitoisuuksilla. Mannan emä on tunnettu Korkiakosken Elena (i. Record). VR Aidan kunnostautuu hyvällä maitotuotoksella ja utareterveydellä. Tyttäristä tulee vahvarunkoisia ja hyväutareisia.

VR Aidan

VR Ultimat (VR Umbro x Burdette x Sörby), gNTM +20, on kotoisin Böja Stommen Lantbruks AB:sta. Kasvattaja uskoi tähän myöhäiseen VR Umbron vasikkaan ja lähetti genominäytteen. Niin tämä 200 Princessin poika päätyi asemalle. Emä on Korkea ja utareeltaan erinomainen, EX-90. Se on tuottanut keskimäärin 11 000 kiloa EKM. Sen emä ylti 12 200 kiloon EKM. VR Ultimat on pitoisuussonni. Hedelmällisyys on hyvä ja utareterveys on huippua. Tyttäristä tulee korkeita ja utarerakenteeltaan hienoja.

VR Urjala (VR Umbro x VR Tasa x N Arina), gNTM +20, on syntynyt Marianne ja Marko Mänkin karjassa. VR Urjala periyttää keskikoisia ja hyvärakenteisia jälkeläisiä. Myös utareterveys ja hedelmällisyys ovat kunnossa.

VR Urjala

VR Funk (VR Fritz x VR Alibi x ST Hallebo), gNTM +19, on tuotokseltaan, ja etenkin rasvakiloiltaan, kova sonni. Lypsettävyys on erinomainen ja tyttärillä on kokoa sekä rungon syvyyttä. Jalkarakenne on hyvä ja utare on kaikin puolin kaunis. VR Funk tulee Werthens Lantbruk AB:sta. Emän tuotos on 10 575 kiloa maitoa ja pitoisuudet peräti 5,1 sekä 3,8.

VR Funk

VikingHolstein-uutuuksia

VH Badger (VH Bruce x VH Booth x VH Zico), gNTM +35, on listan paras tuotossonni.  Sen isä, VH Bruce, on Baliston poika ja emä on VH Boothin paras tytär. Emän luokitus on VG-86 ja sen emän luokitus on VG-88. VH Boothin tytär on myös VH Stilon emä. Huipputuotoksen ohella VH Badger periyttää erinomaista utareterveyttä, hyviä jalkoja ja maltillista kokoa. Kasvattajat ovat Dorthe ja Bo Skovbjerg Nielsen.

VH Badgerin ja VH Stilon emä

VH Cosmo (VH Clark x Router x O-Man), NTM +32, oli vuoden 2015 käytetyin sonni ja nyt se on jälkeläisarvosteltujen ykkönen. Sen emän, VG-89, omistaa Michael Jensen ja emä on tuottanut keskimäärin 13 000 kiloa maitoa. VH Cosmon arvostelu perustuu 657 tyttären tuotostietoihin ja 126 luokitukseen. Tyttäret ovat todella korkeatuotoksisia, hedelmällisiä ja ne poikivat helposti. Lisäksi niiden sorkkaterveys on erinomainen. Keskikoiset tyttäret ovat hyvärakenteisia ja ne sopivat utarerakenteensa puolesta loistavasti robottilypsyyn. VH Cosmon isä, VH Clark, on toiseksi paras jälkeläisarvosteltu sonni +27 NTM-pisteellään.

VH Cosmon emä

VH Bliet RC (VH Bosman x Fageno x VH Cup), gNTM +29, on punaisten holsteinien kasvattajan, Martin van Vlietin, sonneja. VH Bliet RC on nimensä mukaan punaisen värin kantaja. Sonnilla ei ole oikeastaan mitään heikkouksia. Rakenne ja hedelmällisyys ovat sen parhaita puolia.

VH Bilde (VH Bernell x VH Clement x Rakuuna), gNTM +29, on tasaisen hyvä sonni. Utare- ja jalkarakenne ovat erinomaisia, eikä tyttäristä tule liian suuria. Terveys ja hedelmällisyys ovat kunnossa. Luonne on huippuluokkaa. Emän luokitus on GP-83 (81-81-85).

VH Bilden emä

NAV-arvostelu 2/2018

VikingRed

VikingRed-kärkeen nousi uusi tuttavuus, VR Hobbit (VR Hielke x VR Fimbe x R Fastrup), gNTM +30. Se täytti juuri vuoden, joten se vasta aloittelee uraansa siementuotannossa. Tuotos, terveys ja rakenne ovat VR Hobbitin vahvuudet. VR Up (VR Unto x VR Ejstrup x VR Fergus), gNTM +28, puolestaan tuli juuri sonninisäkäyttöön. Hyvän tuotoksen ja erinomaisen jalka- sekä utarerakenteen lisäksi tyttäret poikivat helposti.

VR Up

VR Grollen ruotsalaiset pojat VR Guidett (ei. VR Hammer), gNTM +29, ja VR Goran (VR Vinyyli), gNTM +28, menestyivät erinomaisesti. VR Guidett on hieno rakennesonni. Sen lypsettävyys ja utareterveys ovat huippuluokkaa. VR Goran kunnostautuu terveydellään ja hyvällä tuotoksellaan. VR Filur, gNTM +29, ja VR Herbert, gNTM +28, pitävät hienosti paikkansa kärkikuusikossa.

Jälkeläisarvosteltu VR Yves (Yllyke x G Edbo), NTM +27, nousi kärjen tuntumaan. Se on kotoisin Sahipakka mty:n karjasta.

VR Yves

VR Horne P (VR Hjusticia x VR Gamst), gNTM +21, on paras VR-nupo. Sen pitoisuudet ovat huippua, terveys on rautaa ja poikimiset sujuvat helposti. Myös VR Hel P:n pojat, VR High P (ei. R Fastrup) ja VR Heroo P (VR Retro) menestyvät korkeilla pitoisuuksillaan.

Nupojen ykkönen VR Horne P

VikingHolstein

VikingHolsteinien taso on todella kova. Kaikkiaan kahdeksan sonnin gNTM-arvo on vähintään +35 ja peräti 47 sonnin arvo on vähintään +30. Piikkipaikalla on tuttu VH River (Reflector x VH Osmus), gNTM +37. Mika Tuiskusen kasvattama VH Barista (VH Broback x VH Gizmo x D Etoto), gNTM +35, sijoittuu hienosti kymmenen parhaimman VH-sonnin joukkoon. VH Barista sopii hyvin Robotille. Se periyttää hyviä pitoisuuksia, hedelmällisyyttä, lypsettävyyttä ja hyvää utarerakennetta.

Uutuuksissa on kaksi VH Highwayn poikaa: VH Hipsen (VH Highway x VH Booth x D Limbo), gNTM +33, ja VH Hutney (VH Highway x Balisto x Nifty), gNTM +31. Molemmat loistavat terveys- ja hedelmällisyysominaisuuksillaan. VH Hipsenilla on lisäksi hurjat pitoisuudet. Muita uutuuksia ovat muun muassa VH Deco RC (VH Dent RC x Commander x Beacon), gNTM +31, ja VH Smoodie (VH Skipper x VH Miguel x D Limbo), gNTM +32. VH Decon RC:n arvostelu on tasaisen hieno. VH Smoodie vakuuttaa terveydellään ja hedelmällisyydellään.

VH Hutneyn emä

Tuttujen ja suosittujen sonnien menestys jatkuu. VH Badger (VH Bruce x VH Booth), gNTM +35, VH Monty P (Milford P x Balisto x VH Eggert), gNTM +34, VH Baylor (Battlecry x G-Force x VH Bismark), gNTM +36, VH Grejs (VH Gant x VH Bostrup x D Orange), gNTM +33, VH Bionic (Battlecry x Sargeant x Bookem), gNTM +31, VH Bahrain (VH Bosman x VH Sergio x VH Pop), gNTM +33, ja VH ByNalle (Brentano x VH Scout x D Jul), gNTM +31, pitävät pintansa.

VH ByNalle

Vuoden 2015 käytetyin genomisonni VH Cosmo (VH Clark x Router x O-Man), NTM +32, nousi nyt jälkeläisarvosteltujen kärkeen. Sen arvostelu perustuu 657 tyttären tuotostietoihin ja 126 luokitukseen. Seuraavana listalla on VH Cosmon isä VH Clark (D Cole x T Lambada x V Bojer), NTM +27, ja VH Booth (Beacon x Planet x Shottle), NTM +27.

Kärkipään sonneista monet ovat jo käyttölistalla tai Verkkokaupassa. Uusi käyttölista laaditaan viikolla 19. ja se tulee voimaan kesäkuun alussa.

Sonniluettelo ja käyttölista 1/2018.