UUSI KÄYTTÖLISTA 2/2017 tulee voimaan 1.6., mutta jo nyt useimmat uutuudet ovat SonniShopissa.

Toukokuinen VikingRed-arvostelu nosti esille muutamia uutuuksia ja todisti, että aikoinaan listoilla olleet GenVikPLUS-sonnit menestyvät myös jälkeläisarvostelussa. Nyt käyttölistalla olevat sonnit säilyttivät arvonsa hyvin. Samoin VikingHolstein-kärki pysyi hyvin vakaana.

VikingRed

VR Hattrick, NTM +30, on saanut jo paljon tytärtietoja ja niiden voimalla se valtasi ykköspaikan. Esille nousi myös joukko uusia +29 gNTM-pisteen sonneja: VR Filur, VR Fabu, VR Lorenzo ja VR Herbert.

VR Filur (VR Fonseca x VR Uudin) on arvostelultaan erittäin tasainen sonni. Pitoisuudet ovat todella korkeat ja utare sopii robotille. VR Filur ei ole vielä tuottanut tarpeeksi siementä, joten se tulee sonninisäkäyttöön kesän aikana. Kasvattaja on tanskalainen Eskild Grabow Olesen.

VR Fabu (VR Faabeli x Buckarby) on hieno terveys- ja hedelmällisyyssonni. Åkerbrit landbruk AB:ssa syntynyt VR Fabu aloittaa nyt sonninisänä. 

VR Herbert (VR Hjusticia x VR Niki) on tasainen sonni. Sen siementuotanto on VR Filurin tavoin vasta alkuvaiheessa. VR Herbert tulee Ruotsista Herbertson Lantbrukista.

VR Lorenzo (VR Lazer x VR Tuomi) on jo tuttu käyttölistasonni. Sanna ja Risto Pernun kasvatti kunnostautuu pitoisuuksillaan, terveydellään ja hedelmällisyydellään. Myös jalat ja utare ovat erinomaisia.

VR Lorenzo

Genomivalinnan onnistumisesta kertovat lukuisten vuonna 2012 syntyneiden GVP-listasonnien menestys jälkeläisarvosteluissaan. VR Gallas, NTM +23, kunnostautuu korkeilla pitoisuuksilla ja terveys- sekä hedelmällisyysominaisuuksilla. Sorkkaterveysindeksi on peräti 116. VR Gallaksen kasvattaja on Folmer Hadberg-Rasmussen. VR Haltia, NTM +22, on kova tuotossonni (123). Se on syntynyt Jouni Paakkisen karjassa.  VR Babylon, NTM +20, on tuotos- ja terveyssonni Kristian Röndbjergin karjasta.

VikingHolstein

Kärjessä on uskomattoman kova terveys- ja hedelmällisyyssonni VH Bradoc (VH Blush x VH Bynke), gNTM +40. Se on Jesper Thomsenin kasvatti. Emänemän neljän kauden keskituotos on 13 000 kiloa.

Toisena on upea VH Grejs (VH Gant x VH Bostrup), gNTM +38. Tässä sonnissa yhdistyvät kova tuotos, erinomainen terveys ja robottiominaisuudet. Se on ollut jo käytössä HI-naaraille ja tulee kesän sonninisälistalle. VH Grejs on syntynyt Niels Schmidtin karjassa.  

VH Grejs

Edellisen listan ykkönen, VH River (Reflector x VH Osmus), on nyt kolmantena. Sen gNTM on +38. Rakenne, hedelmällisyys ja terveys ovat huippuluokkaa. Morten Hansenin kasvattaman VH Riverin takana on vahva lehmäperhe, josta löytyy EX-luokituksia ja korkeita tuotoksia.

Listalla jo pidempään ollut VH Brixton (Balisto x VH Mandel), gNTM +36, on varsinainen pitoisuusspesialisti. Terveys on myös hyvässä mallissa.

Jälkeläisarvosteltujen kärjessä on tuttu VH Booth (Beacon x Planet), NTM +32. Tuotosta ja terveyttä riittää vaikka kuinka.

VH Boothin tytär Liana. Omistaja Jukka ja Riitta Silpola, Lammi.

Uusi käyttölista laaditaan viikolla 19 ja se tulee voimaan kesäkuun alussa. Uudet sonnit tulevat SonniShoppiin sitä mukaan, kun niiden siementä saadaan jakoon.

Sonnien arvostelut löydät NAV Sonnihausta ja wwwSonni-hausta.

Faba-lehteen 1/2017 pääset kuvaa klikkaamalla.

Ja sonniluetteloon tästä kuvasta.

 

Uusi käyttölista 1.3. alkaen.