Sonniluettelo ja käyttölista 1/2018 ovat ilmestyneet nettiin. Kotiin ne tulevat Faba-lehden mukana viikolla 10.

Yhä varmempaa arvostelua - katsaus helmikuun arvosteluun

Helmikuun genomiarvostelussa naaraat otettiin mukaan referenssiryhmään. Näin useiden ominaisuuksien arvosteluvarmuudet paranivat entisestään. Suurin muutos tuli sorkkaterveyden ja muiden hoitojen genomiarvosteluihin. Lisäksi punaisten ja jerseyn poikimaindeksien varmuudet kasvoivat.

VR Hopkins

VikingRed-kärjen jakavat kolme +30 gNTM-pisteen sonnia. VR Filur ja VR Herbert ovat olleet jo kovassa käytössä, mutta VR Hopkins on uudempi tuttavuus. VR Hopkins (VR Horton x VR Haltia x A Linné) on syntynyt Sören Röndbjergin karjassa Tanskassa. Se edustaa samaa lehmäperhettä, johon kuuluvat VR Cigar, VR Fonseca, VR Fontain ja VR Hilbert. VR Hopkins on pitoisuussonni, jonka hedelmällisyys ja utareterveys ovat hyvässä mallissa.

VR Herbert

Arvostelu poiki muutamia mielenkiintoisia jälkeläisarvosteltuja sonneja. VR Wand, NTM +23, on tuttu paljon käytettynä GenVikPLUS-sonnina. Nyt se on kunnostautunut vientimarkkinoilla. Hyvä tuotos, helpot poikimiset, mukava rakenne ja hyvä utareterveys ovat sen parhaita puolia.

VR Fimben pojat VR Fabio ja VR Faabeli ovat +21 pisteen sonneja. VR Fabio on jälleen Sören Röndbjergin sonneja. Sen valtteja ovat Korkeat pitoisuudet, huippuhedelmällisyys ja helpot poikimiset. VR Faabeli tulee Arto ja Eija Hinkulan karjasta. Se arvostelussa on jo 400 tytärtä. VR Faabeli on helppoja poikimisia ja hyvää utareterveyttä periyttävä hyvä tuotossonni. 

Paras jälkeläisarvosteltu on kuitenkin VR Vimpula, NTM +27.

VikingHolsteinien ykkönen on VH Brook, gNTM +38. Sen perässä on  joukko +36-pisteen sonneja: VH River, VH Monty P, VH BaylorVH Badger, saksalainen VH Karibit ja VH Highwayn poika VH HipsenMika ja Saila Tuiskusen kasvatti VH Barista, gNTM +35, on suomalaisten sonnien ykkönen.

VH Hutneyn emä

Uutuuksia VH Karibitin, VH Hipsenin ja VH Baristan lisäksi ovat VH Benaro, gNTM +35, VH Beluga, gNTM +34, VH Deco RC, gNTM +34, VH Smoodie, gNTM +34, ja VH Highwayn poika VH Hutney, gNTM +34.

Nämä edellä mainitut ovat vasta aloittamassa siementuotantoaan, joten ne eivät tule vielä käyttöön.

Väliltä +28 - +34 lyötyy suuri määrä mielenkiintoisia sonneja. Baliston pojanpojilla on vankka asema. Niitä edustavat muun muassa VH Bionic, gNTM +34, VH ByNalle gNTM +32, VH Bahrain, gNTM +33 ja VH Burash, gNTM +32. VH-sukujen puolta pitävät VH Svenne, gNTM +31, VH Sylvest, gNTM +30, VH Leyton, gNTM +29, VH Baramas,gNTM +28 ja VH Stilo, gNTM +29, jonka emä on myös VH Badgerin emä.

Parhaat jälkeläisarvostellut ovat VH Clark, NTM +27, VH Booth, NTM +26, ja VH Dasher +26.

Naaraita genomitestataan yhä enemmän. Naaraista saatavaa tietoa on siksi käytettävissä entistä laajemmin. NAV on parantanut useiden ominaisuuksien genomiarvostelua ottamalla genomitestatut naaraat mukaan genomiarvostelun referenssiryhmään. Helmikuun genomiarvostelussa naaraat lisättiin seuraavien ominaisuuksien genomiarvostelun referenssiryhmään: poikimaominaisuudet, hedelmällisyys, sorkkaterveys, muut hoidot ja kestävyys. Vasikan elinvoima on ainoa ominaisuus, jonka genomiarvostelussa naaraat eivät vielä ole mukana.

Käyttölista 1/2018

Käyttölista 4/2017