Käyttölista 4/2017

Marraskuun kärkeä

Muut hoidot –indeksin muutokset eivät juurikaan heilauttaneet VikingRed- ja VikingHolstein-sonnien arvoja. Pääosa parhaimmistosta löytyy jo nyt käyttölistoilta ja verkkokaupasta. Uusi lista tulee voimaan 1.12.2017. Sonnien arvostelut löytyvät NAVin sivuilta

Punaisten kärkeen nousi tanskalainen VR Upturn (VR Ultra x VR Hammer), gNTM +30. Sonni täyttää joulukuussa vuoden, joten sen siementuotanto on vasta aluillaan. VR Viljar on nousussa ja se jakaa kakkostilan ruotsalaisen VR Guidettin (VR Grolle x VR Hammer), gNTM +29. VR Guidett on myös vasta aloittamassa tuotantoaan.

VR Hjustician pojat VR Helmut, gNTM +28, ja VR Herbert, gNTM +28, menestyvät hienosti. VR Helmut (ei. VR Borsse) ei tule vielä käyttöön, mutta VR Herbert (ei. VR Niki) on jo tuttu nykyiseltä listalta. VR Herbert on pitoisuussonni, jonka poikima-, terveys- ja käyttöominaisuudet ovat hyviä. Sonni on VikingEmbryo-ohjelman sonneja. VR Filur, VR Hopkins, VR Hashtag, VR Fransco ja VR Five ovat muita 28 pisteen sonneja.

VR Herbert

Jälkeläisarvosteltujen sonnien joukossa ei tapahtunut mitään merkittävää. Vanha Fanfar, NTM +29, pitää kärkipaikkaa ja VR Fenton on kolmen pisteen päässä. VR Vimpula ja VR Hattrick ovat säilyttäneet asemansa hienosti. Kummankin NTM on +25.

VikingHolstein-ykkönen on terveys- ja hedelmällisyysihme VH Bradoc, gNTM +38. Sitä seuraavat VH River ja VH Grejs. VH Monty P (Milford P x Balisto), gNTM +34, pitää nupojen sonnien mainetta yllä hienosti.

Paras uutuus on VH Badger (VH Bruce x VH Booth), gNTM +34. Muita mielenkiintoisia uutuuksia ovat VH Lombre (VH Liftoff x Denim), gNTM +33 ja Kalle Soinin kasvatti VH Gambler (VH Grate x VH Lyrik), gNTM +32.

VH Lombre

VH Gambler

Suomalaisia edustavat VH Gamblerin rinnalla VH ByNalle (Brentano x VH Scout), gNTM +32, ja VH Roxy (VH Radium x VH Booth), gNTM +28. VH ByNalle on Tiina ja Pauli Laakon kasvatti. VH Roxy tulee Kinima Oy:n karjasta.