Suosikkisonnikisa käynnistyi jälleen. Ehdokkaiksi ovat päässeet viisi talven ja kevään aikana käytetyintä kotimaista ayrshire- ja holstein-sonnia. Voit myös äänestää omaa mustaa tai punaista ”hevosta”.  Äänestys päättyy 30.6.

Voittajasonnien kasvattajat palkitaan kahden hengen kutsulla Lypsikit livenä -tapahtuman iltatilaisuuteen. Äänestäminen kannattaa, sillä äänestäjien keskuudesta arvotaan kahden hengen kutsu tähän samaan tilaisuuteen.

Äänestämään pääset tästä 

Ja suosikkisonni 2017 -ehdokkaat ovat!

VR Freeze (VR Fonda x Hällom x Record) on sonni, jolla ei huonoa ominaisuutta ole! VR Freezessä yhdistyvät mahtavat kuiva-ainekilot ja hyvä terveys- sekä hedelmällisyys. Tyttäristä tulee kookkaita ja niiden lypsettävyydestä huippuluokkaa. Toimiva utare viimeistelee paketin. Tuomas Kokkalan kasvattaman VR Freezen takana on vahva emälinja. Sieltä ei löydy eläintä, joka olisi poikinut vähemmän kuin neljä kertaa.

VR Lumia (VR Lazer x Andrei x Ullimulli) yhdistää hienon rakenteen ja hyvän tuotoksen. Sen emälinja on kunnostautunut huuhteluissa. VR Lumian kasvattajat Terhi ja Pasi Valkama ostivat ydinkarjassa olleen Korkiakosken Elenan alkion. Tästä alkiosta syntyi Asmo Isnes, ja siitä tuli ensimmäisiä VG:n sopimushuuhteluhiehoja. Isnes huuhdeltiin kahdesti ja niistä saatiin muun muassa sonnit VR Ylppis ja VR Aatami. VR Lumian emä Lady on puolestaan Isnesin ensimmäinen vasikka. Ladyn ensimmäinen kausi oli yli 10 500 kiloa.  

VR Sivari (VR Sparta x Tosikko x Calimero) on tasapainoinen ja korkeatuotoksinen sonni. Se on myös ainut jalostusohjelmaan päässyt VR Spartan poika. Emä Jäkälä edustaa arvostettua lehmäperhettä ja huuhtelut ovat tuttuja. Sen emänemälle Asmo Resedalle tehtiin mittatilaushuuhtelu Calimerolla. Huuhtelu tuotti 16 alkiota ja näistä neljä siirrettiin Annamari ja Tuomo Torttilan omistamaan Rokkilan karjaan. Yhdestä siirrosta sai alkunsa Jäkälän emä Asmo Vanamo. Jäkälä tuotti toisella kaudellaan 12 000 kiloa maitoa ja sen luokitus on VG-87.

VR Vuolas (VR Vilde x Buckarby x A Linné) on näppärän kokoinen robottisonni. Lypsettävyys on hyvä, takavetimillä on etäisyyttä ja etuvetimissä on riittävästi kokoa. Jalat ovat kuivat ja luuston laatu on hyvä. Emä Kiitu, GP-83, on poikinut kaksi kertaa ja sen maidon valkuaispitoisuus on todella korkea.VR Vuolas on kotoisin Arttu Kärkkäisen karjasta. Lähteelän Skiitta on saman karjan kasvatteja.

VR Futari (VR Faabeli x VR Sampo x VR Torvi) on tasapainoinen sonni. Jalat ja luuston laatu ovat erinomaisia. Lisäksi valkuainen on todella korkea. Emä Karibia on pienehkö, hyvärakenteinen ja maidon pitoisuuksilta kovatasoinen lehmä. VR Futarin kasvattaja on Hanna Myrskyranta. 

VH Highway (Halogen x D Etoto x Rödding) on huipputapaus. Hedelmällisyyttä, terveyttä, hienoa jalka- ja utarerakennetta sekä ihan hyvää tuotosta. Kaiken kruunaa sopivuus robottilypsyyn! VH Highwayn emä Vallilan Kanerva tuli sopimushuuhteluun Sari ja Reijo Korkatin karjasta. Nyt Kanerva on Iskolassa ja toisella kaudella maitoa kertyi yli 12 800 kiloa.

VH Master (Modena x Epic x Zenith) periyttää tyylikkäitä, kookkaita, terveitä ja tuottavia tyttäriä. Sen emän Joysticin luokitus on VG-85 ja se lypsi ensimmäisellä kaudella 9 500 kiloa maitoa. Pitoisuudet olivat komeat 5,15 ja 3,84. VH Master on Mauno Heiskasen kasvatti.

VH Karamba (Key x D Jul x Rakuuna) tyttäristä tulee hyväutareisia, terveitä ja hedelmällisiä. Se on Keyn pojista paras siementuotantoon hyväksytty sonni. Emä Jeppu on tuottanut kahden kauden keskiarvoksi 11 055 kiloa maitoa. VH Karamba tulee Ilpo Surakan karjasta.

VH Balance (VH Booth x VH Mandel x D Banker) kunnostautuu utareterveydellään ja -rakenteellaan. Myös hedelmällisyys ja poikimiset ovat mallillaan. Emällä korkeat pitoisuudet ja sen luokitus on GP-84. VH Balance on syntynyt emänsä hiehohuuhtelusta. VH Balance tulee Nurmeksesta Kinima OY:stä.

VH Subaru (Sundance x Bookem x D Orange) periyttää sopusuhtaisen kokoisia ja todella hienojalkaisia tyttäriä. Myös utare, pitoisuudet ja terveys ovat hyvässä mallissa. Sen emä on tuottanut vajaassa vuodessa 11 000 kiloa maitoa ja 850 kiloa kuiva-ainetta. Luokitus on VG-85. VH Subaru on syntynyt Lahisten kartanossa.