Elokuun arvostelu tehtiin entisin perustein, joten sonnien arvosteluissa ei tapahtunut juurikaan heilahteluja. Arvostelu yllätti kuitenkin monilla uusilla huippusonneilla. Nupojen VR-sonnien ja punaisen holsteinin menestys ovat myös merkillepantavia ilonaiheita.

Käyttölista astui voimaan syyskuun alussa. Monia uusia sonneja on jo verkkokaupassa, mutta kaikkein nuorimmat aloittelevat vasta tuotantoaan. Ne tulevat käyttöön syksyn kuluessa.

Sonniluettelo 3/2018

Tässä aluksi on uusien listasonnien esittelyt ja alempaa löytyy katsaus elokuun arvostelun uutuuksiin.

VR Hobbit (VR Hielke x VR Fimbe x R Fastrup), gNTM +30, on oikea valinta korkeaa tuotosta ja hyviä pitoisuuksia kaipaavalle. Terveys on hyvässä kunnossa ja tyttäristä tulee korkeita sekä utareiltaan tosi hienoja. VR Hobbit on paras VR Hielken poika. Sen emä, VG-87, tuotti toisella kaudellaan 12 500 kiloa maitoa hyvillä pitoisuuksilla 4,2 ja 3,7. Sonnin kasvattaja on Sören Eskildsen Tanskasta.

VR Hobbit

VR Best (VR Birka x R Fanfare x R Erik), gNTM +28, on nimensä mukaan kestävyydeltään, 120, paras. Se oli myös oston yhteydessä gNTM-arvoltaan kärkivasikka. Sen terveys- ja hedelmällisyysominaisuudet ovat plussan puolella. Maitotuotos on hyvä ja vetimien sijainnin sekä hyvän lypsettävyyden ansiosta se sopii robotille. VR Bestin emä on nyt viidennellä kaudellaan. Neljäs kausi tuotti 13 500 kiloa maitoa pitoisuuksilla 4,1 ja 3,9. Sonni tulee tanskalaisen Peter Hoffmanin karjasta.

VR Best

VR Up (VR Unto x VR Ejstrup x VR Fergus), gNTM +27, tuo ripauksen vieraampaa verta. Se on VR Unton ainut poika. Sen tyttäristä tulee korkeita ja jaloiltaan sekä utareiltaan hienoja. Tuotoksesta ei ole tarvinnut tinkiä. Emä on toisella kaudellaan ja pitoisuudet ovat peräti 5,1 ja 4,0. VR Up on syntynyt Christen Dissingin tilalla Tanskassa.

VR Elektro (VR Edison x VR Boxer x Record), gNTM +26, on helppojen poikimisten spesialisti. Syntymäindeksi on 109 ja poikimaindeksi 119. Sen sorkkaterveysindeksi 120 on myös yksi parhaimmista. Emä, Kiviojan Luxus, tuotti huuhteluissa 32 siirtokelpoista alkiota. Näistä yhdestä myös VR Elektro sai alkunsa. Se syntyi Kiuruvedellä Milkkivei Oy:n karjassa. VR Hype on myös Luxuksen poikia!

VR Fentti (VR Froberg x VR Vret x Luiro), gNTM +26, säväyttää valkuaisprosentti-indeksillään 123. Terveyttä riittää ja poikimiset sujuvat. Kestävyys on ollut emälinjan tunnusmerkki. Isadora-emä on nyt poikinut viidesti ja 50 000 maitokilon raja on ylittynyt. Luirolainen emänemä on 100-tonnari ja kauempaa löytyvät Kellin tytär Rusetti (64 000 kg), backgårdilainen Milli (62 000 kg), Ulauksen tytär Intia (102 000 kg) ja Ludvigin tytär Alava (75 000 kg). Vahva suku löytyy Ulla ja Seppo Riihimäen karjasta Lammilta.

VR Fentti

VR Bebob (VR Birka x VR Viro x VR Cigar), gNTM +26, toteuttaa monien haaveet – tasapainoinen arvostelu, jossa on vain hyviä ominaisuuksia. Parhaita piirteitä ovat kestävyys, hedelmällisyys ja poikimaominaisuudet. VR Bebob periyttää keskimääräistä kokoa ja erittäin hyvää jalka- sekä utarerakennetta. Emälinja on osoittanut vahvuutensa. Emänemän emä on VR Cronen emä. VR Cronen, NTM +19, tyttäret ovat osoittautuneet todella hyvärakenteisiksi ja näyttelymenestystä on tullut etenkin Tanskassa. Emä- linjaa on huuhdeltu kolmessa sukupolvessa, ja jokainen sukupolvi on tuottanut kaksi sonnia VG:n jalostusohjelmaan. Emänemän kolme tytärtä on huuhteluohjelmassa. VR Bebob on tanskalaisen Assendrupin sonneja.

VR Ballet (VR Buff x VR Vimpula x R Facet), gNTM +24, kunnostautuu hedelmällisyydellä ja terveydellä. Poikimaindeksi on 120 ja sorkkaterveys on 114. Utarerakenne on robotille mitoitettu. Emä, Poikolan Mimmi, on ollut VikingEmbryo-ohjelmassa, mutta VR Ballet on sen ensimmäisestä poikimisesta. VR Balletin puolisisar on nyt huuhteluissa. Sonni tulee Savonlinnasta Kuivaharju mty:n karjasta.

VR Volvo P (VR Vind x VR Tornado x R Caj), gNTM +20, on heterotsygoottinupo ja se edustaa uutta nupolinjaa. VR Vindiä ei tunnistettu nupoksi ja VR Volvo P jäi sen ainoaksi pojaksi. VR Vindin saatua jälkeläisiä nupous onneksi havaittiin. VR Volvo P kunnostautuu tuotoksellaan, lypsytyyppisyydellään, luuston- sekä kinnerlaadullaan ja robottiominaisuuksillaan. Sonnin takana on jälleen vahva lehmäperhe, joka kunnostautuu korkealla maitotuotoksella ja rasvapitoisuudella. Emänemä keksituotos on 13 000 kiloa maitoa ja rasvaprosentti on peräti 6,3. Se on ollutkin kerran Tanskan korkeatuottoisin lehmä kaikkien rotujen vertailussa. VR Volvo P:n kotikarja on tanskalainen I/S Stengårdsminde.

VH Barista (VH Broback x VH Gizmo x D Etoto), gNTM +35, on syntynyt Mika ja Saila Tuiskusen karjassa Orimattilassa. VH Barista on uskomattoman kova sonni. Siinä yhdistyvät huippupitoisuudet, loistava hedelmällisyys, terveys ja upea rakenne. Kaiken lisäksi se kuin robotille tehty! VH Barista sai alkunsa emän, Mopo, huuhtelusta. Mopo on sittemmin poikinut VH Brobackin ja VH Pythonin tyttäret. Ensimmäisellä kaudellaan Mopo lypsi 9 531 kiloa. Sen emä, Jopo VG-85, jouduttiin poistamaan onnettomuuden takia neljännen kauden loppupuolella, mutta se oli ehtinyt tuottaa jo 47 500 kiloa maitoa.

VH Barista

VH Bahrain (VH Bosman x VH Sergio x VH Pop), gNTM +34, on yksi kovimmista tuotossonneista. Indeksi on 129. Tyttäristä tulee keskikokoa hieman pienempi, terveitä, hedelmällisiä ja kestäviä. Rakenne on hyvin tasapainoinen ja utare toimii robotilla. Emä menehtyi jo hiehona, mutta emänemä on poikinut neljästi. Se oli aikoinaan jalostusarvoltaan paras VikingHolstein-naaras. VH Bahrainin kasvattaja on tanskalainen Jan Duchwaider.

VH Smoodie (VH Skipper x VH Miguel x D Limbo), gNTM +33, on ruotsalaisen Sven-Åke Moodin sonneja. Se on suvultaan hieman erilainen ja sopiikin siksi hyvin laajaan käyttöön. VH Smoodie kunnostautuu hedelmällisyydellään ja terveydellään. Myös ajankohtainen rasvapitoisuus on kunnossa. Tyttäret ovat pienehköjä, kestäviä (124) ja utareen puolesta hyvin robotille sopivia. VH Smoodien emän luokitus on GP-83 ja emänemän utare on EX-90.

VH Beluga (VH Broback x VH Clement x G-Force), gNTM +32, on upea sonni. Tuotos on korkea uskomattoman kovan rasvapitoisuuden ansiosta. Rasvaprosentti-indeksi on 138 ja rasvakiloindeksi on 131. Tähän kun vielä lisätään hyvä terveys ja hedelmällisyys sekä robotillakin toimiva hieno rakenne, niin ei muuta tarvita. VH Belugan emä, VG-86, on VH Clementin paras tytär. Ensikkokaudellaan se lypsi yli 10 000 kiloa maitoa pitoisuuksilla 4,6 ja 3,7. Sitä on huuhdeltu VH Otolla ja VH Brobackilla. Toisesta syntyi VH Beluga ja toisesta VH Okore. Sonnien kasvattaja on Morten Hansen Tanskasta.

VH Beluga

 VH Deco RC (VH Dent RC x Commander x Beacon), gNTM +32, on punaisen geenin kantaja ja upean emän poika. Emä, VG-89, lypsi ensikkokaudellaan yli 11 000 kiloa maitoa ja emänemän, VG-88, keskituotos on puolestaan yli 13 000 kiloa. Taustalta löytyy vielä D Sammyn tytär VG-89 –luokituksellaan. Aivan huippuluokan lehmäperhe! VH Deco RC:n jälkeläisistä tulee huolettomia lehmiä. Sen takaavat terveys, hedelmällisyys, tuotos, ja hieno rakenne.

VH Recruit (VH Radium x Boss x Massey), gNTM +32, tulee Tanskasta Anderstrupista. Sonnin emä on uskomaton lehmä. Sen keskituotos on yli 16 000 kiloa maitoa ja 1 300 kiloa kuiva-ainetta. Lisäksi luokitus on VG-89. Emä ja sen masseylainen emä on huuhdeltu useasti. VH Recruitilla riittää kokoa ja näköä. Terveys ja kestävyys ovat myös erinomaisia. Kookkaat tyttäret poikivat helposti.

VH Brex (VH Bolus x Boss x VH Pop), gNTM +31, on syntynyt Pielavedellä Eila Nousiaisen karjassa. Leonida-emällä, GP-84, oli todella korkeat pitoisuudet (5,2 ja 4,1) Pitoisuudet ovat periytyneet myös VH Brexille. Valkuaisprosentti-indeksi on peräti 128 ja tuotosindeksi nousee 121 pisteeseen. Sonnin muita vahvuuksia ovat hedelmällisyys, luonne ja sopusuhtainen rakenne.

VH Hutney (VH Highway x Balisto x Nifty), gNTM +30, tulee Nötcenter Viken AB:sta. VikingGenetics on ostanut kolme sonnia tästä balistolaisesta emästä. VH Hutneyn lisäksi VH Hildingin ja VH Barson pojan VH Brainyn. Kaksi viimeksi mainittua ovat vielä liian nuoria saadakseen virallista arvostelua. Emä, GP-84, on tuottanut kahdessa huuhtelussaan uskomattomat 45 siirtokelpoista alkiota. VH Hutneyn arvostelussa ei heikkouksia ole. Terveys ja hedelmällisyys ovat huippuluokkaa. Rakenne on tasapainoinen ja upea 121 pisteen utare sopii robotille mainiosti.

VH Beyers (Afterburn x Balisto x AltaIota), gNTM +29, periyttää todella kookkaita ja hyvärakenteisia tyttäriä. Tuotos- ja rasvakiloindeksi on 124. Utareterveys ja luonne ovat varsin hyviä. Emä, GP-83, on poikinut kahdesti. Ensimmäisen kauden rasvaprosentti oli 4,9. Kasvattaja on Roland Oosterink Tanskasta.

VH Mandy P (Milford P x Anton x Bookem), gNTM +27, on VG:n ja saksalaisten yhteinen sonni. Isä Milford P on tuttu jo VH Monty P:n isänä. VH Mandy P periyttää nupoutta, korkeutta, hedelmällisyyttä sekä hienoa utare- ja jalkarakennetta. Utareen kiinnitykset ja muoto ovat erinomaisia. Kaiken lisäksi utare täyttää hienosti robotin vaatimukset.

Elokuun arvostelusta poimittua

VR Flake P:n heterotsygootit nupot pojat tekivät upean esiinmarssin. VR Fanof P (ei. VR Ejstrup), gNTM +35, on tanskalaisen Torben Stolshöj-Pedersenin kasvatti. Sonni on kova tuotossonni. Sen rasvakiloindeksi on 116. Lisäksi VR Fanof P periyttää terveyttä ja hedelmällisyyttä. Myös lypsettävyys 127 kannattaa panna merkille.

VR Fitbit P (ei. VR Grimsby), gNTM +32, on Venla ja Jukka Hentilän sonneja Vieremältä. Se on myös kovatuotoksinen. Maitokiloissa ja valkuaiskiloissa menee velipuolensa ohitse. Utareterveys on erinomainen ja lypsettävyys on tälläkin kovaa luokkaa 117. VR Fanof P ja VR Fitbit P ovat varsin nuoria ja ne ovat siementuotannon alkutaipaleella.

VR Fitbit P on loistovalinta robotille!

VR Wookien poika VR Wild (ei. VR Crone), gNTM +34, on listalla toisena VR Fanof P:n perässä. Sonnin kasvattaja on Jakob Gade Tanskasta.  VR Wild on pitoisuuksia kaipaavalle juuri oikea valinta. Rasvakiloindeksi nousee 122 pisteeseen! Utareterveys ja lypsettävyys ovat kohdillaan ja utarerakenne sopii Robotille.

VR Wiking (VR Wonder x VR Vimpula), gNTM +32, on neljäntenä. Sillä on todella tasainen arvostelu, josta ei puutteita löydy. Jälleen kovia pitoisuuksia! Tämä ruotsalaisen Ekströms Mjölkin sonni tulee käyttöön myöhemmin syksyllä.

Jälkeläisarvosteltu VR Thiago (VR Tuomi x R Haslev), NTM +33, yllättää nuoren kaartin ja nousee kolmannelle sijalle. Sen tuotos on todella kova: tuotos 123, maitokilot 127, rasvakilot 124 ja valkuaiskilot 123! Lisäksi jalat ja sorkkaterveys ovat huippuluokkaa. VR Thiago on syntynyt Tanskassa Lars Remmen karjassa.

VR Thiagon kaksostyttäret Meirami ja Minttu. Omistajat Katri ja Jari Kantonen Pälkäneeltä

Punaista holsteinien kärjessä

Tätä ei ole ennen koettu. VikingHolstein-sonnien kärkeen nousi punainen uutuus VH Don Red (Dent RC x Fageno), gNTM +37. Se kunnostautuu tuotoksella, utareterveydellä ja kestävyydellä. VH Don Red on kotoisin tanskalaisen Kim Fagerlinin karjasta.

Punainen VH Don Red näytti kaapin paikan mustille.

Paras Suomessa syntynyt holstein on orimattilalaisten Mika ja Saila Tuiskusen kasvattama VH Barista (VH Broback x VH Gizmo), gNTM +35. VH Barista on pitoisuus-, hedelmällisyys ja terveyssonni. Utarerakenne on hyvä ja se sopii robotille.

VH Oonsun (VH Optimal x Rodgers), gNTM +32, on toiseksi paras Suomessa syntyneistä. Se tulee Pasi Rinteen ja Miina Kuusimo-Rinteen karjasta Sysmästä. Sen emä, Maahanmuuttaja, on syntynyt tanskalaisesta alkiosta. Maahanmuuttaja huuhdeltiin VH Optimalille ja siitä saatiin kaikkiaan 15 siirtokelpoista alkiota. Näistä yhdestä sai VH Oonsun alkunsa. Sonnin parhaat puolet ovat pitoisuudet, jalat ja huippuluokan kestävyys.

Listalta löytyy lukuisia todella mielenkiintoisia uutuuksia. Tässä niistä vain muutamia.

VH Snake (Sniper x Commander), gNTM +33, on hieno rakennesonni. Terveys ja tuotos ovat myös hyvällä mallilla.

Huippusuositun Sniperin poika VH Snake iskee terävästi.

VH Karibik (Kingman x Beladi), gNTM +34, on yhteinen sonni saksalaisten kanssa. Sen utareindeksi on 131 ja tuotos 120.

VH Recruit (VH Radium x Boss), gNTM +32, edustaa huippurakennetta ja kestävyyttä.

VH Gade (VH Gofeet x Massey), gNTM +30, on tasainen ja hyvärakenteinen sonni. Rasvapitoisuus on huippua!

VH Bueno (VH Bolus x VH Barkhol), gNTM +33, on tuotos-, terveys ja rakennesonni.

Jälkeläisarvostelluista sonneista VH Cosmo (VH Clark x Router), NTM +30m pitää hienosti pintansa. VH Scipio (Sterling x Bowser), NTM +27 on toisena ja VH Cosmon isä VH Clark (VH Cole x Lambada), NTM +26, kolmantena. VH Booth (Beacon x Planet), NTM +25, ei myöskään luovu asemistaan.

VH Cosmon tytär Tanskasta